2013. 03. 18.

Próba-Railjet a cseheknél

Áprilisban a cseh vasút utasai is kipróbálhatják a Railjet-vonatokat. Bár arról még nincs szó, hogy forgalomba állának az első, a ČD által rendelt szerelvények, ehelyett az ÖBB-től kölcsönkapott szerelvényt vehetnek birtokba áprilisban néhány napig.


2014 decemberétől forgalomba állhatnak a ČD Railjet-vonatai a Prága–Bécs–Graz tengelyen. De a cseh vasút már most szeretné megmutatni utasainak az osztrák nagysebességű ingavonat szolgáltatásait. Ezért április 17-én és 18-án a ČD Pendolino-motorvonatai helyett Prága és Bohumín között csatasorba állítja az ÖBB-től kölcsönkapott szerelvényt. Április 17-én a Prágából SC 513-as számban indul 16:29-kor; másnap pedig 7:18-kor indul vissza Bohumínból SC 506-os számban – közölte saját magazinjában a cseh vasút. A jegyárusítás március 18-án kezdődött. A ČD nyilatkozata szerint számos vasútbarátra számítanak, akik kipróbálnák a vonatokat a hazai viszonyok között is.

2014 decemberétől Meidlingbe nem csak az ÖBB, hanem a ČD vonatai is megérkezhetnek
(fotók: Halász Péter)

Azt sem árt megjegyezni, hogy nem ez lesz a Railjet-vonatok első csehországi szereplése: februárban a ČD több, nem nyilvános próbamenetet szervezett, emellett pedig még az engedélyeztetési eljárás során több alkalommal megjelent a prototípus szerelvény a velimi próbapályán.
Mint emlékezetes, a ČD hosszú hezitálás, megrendelés és annak törlése után végül mégiscsak rendelt hét vonatot a Siemenstől. Ezeket 2014 decemberétől Prága és Graz között vetik majd be. A cseh szerelvények a már ismert vonatoktól eltérőek lesznek annyiban, hogy egy elsőosztályú kocsival kevesebb és egy másodosztályúval több lesz a hét kocsis szerelvényekben – tudatta a ČD. A távolabbi tervekben pedig szerepel az is, hogy Berlin, Prága, Pozsony és Budapest között is megjelenhetnek a nagysebességű ingavonatok.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.