2013. 05. 12.

Vasárnapi videóajánló – XIX. rész: repülők a síneken

Az elmúlt hetek videóajánlóiban már láthattuk, milyen érdekes dolgokra képes az Egyesült Államokban a vasúti űrszelvény. Az emeletes konténervonatokon (stacktrain) túl persze további, Európából nézve meglepő méretű és természetű rakományokkal is összefuthatunk az USA vasúthálózatán. Mai válogatásunkban egy rendszeres, ám innen nézve bizarr küldeményt mutatunk be: repülők utaznak vasúton. Természetesen szárny nélkül teszik mindezt, de hogyan is kerül egy Boeing 737-es a vonatra?


A világ legnagyobb repülőgépgyátója, az amerikai Boeing Company több gyártó és összeszerelő üzemmel rendelkezik - míg utóbbiak a Washington állambeli Seattle és Everett városokban helyezkednek el, előbbiek között adódik ezektől messzebb fekvő is. A méltán népszerű 737-es típuscsalád törzseit például a Kansas államban lévő Wichita városban gyártják, és a közel 3000 kilométeres utat vasúton teszik meg a leendő utasszállítók. A géphez tartozó további, szintén kiadós méretű alkatrészek a törzsek között, a speciális ikerkocsik második tagjára felszerelt "dobozokban" utaznak.
A hetente többször ismétlődő jelenet egyik stabil feltalálási helye a BNSF társaság 'H-KCKPAS9' jelű tehervonata. A kód jelentése: H, azaz elsőbbségi vegyes tehervonat ('high priority manifest'), Kansas City (KCK) és Pasco (PAS, Washinton állam) között, a 9-es pedig a menetirányítók számára jelzi a legmagasabb fontossági kategóriát. Első két videónkban is ebben a vonatban utaznak a Sziklás-hegység lábánál nyugat felé a 737-es fődarabok a Montana államban fekvő Helena város közelében.





Válogatásunk harmadik rövidfilmjében nem a tipikus szerelvényben utaznak a repülőgéptörzsek, hanem a Front Range Subdivision-ön keresztül, a DENLAU (Denver - Laurel, Montana) vegyes tehervonatban. A film érdekessége, hogy a vonatszemélyzet menet közben eltérést fedezett fel a szerelvény hivatalos és valós összeállítása között, a megállást követően a kocsijegyzéken nem szereplő extra kocsik adatait rádión adják le a Fort Collins-ban található forgalomirányító központnak - a filmben a rádiózást is hallhatjuk.



Az utolsó előtti felvételen a Boeing két főhadiszállásának számító Seattle és Everett között fekvő Edmonds városon gördül át három repülőgéptörzs, a hátteret pedig a festői óceánöböl, a Puget Sound biztosítja. Ebben az esetben nem a tipikusnak mondható megoldással találkozunk, hanem vegyes tehervonat ('manifest train') helyett egy háromszintes autószállító kocsikból és emeletes konténerszállító kocsikból álló intermodális vonat élére sorozták a különleges rakományt.



Végezetül egy rövidke átállítós tehervonatot láthatunk repülőgéptörzsekkel, Seattle belvárosának közelében, a South Holgate Street átjárójában. A távolban a Safeco Field baseballstadion jellegzetes tetőszerkezete tűnik fel. A géptörzsek ezen a vonalon átutaznak a Seattle belvárosa alatt futó alagúton is - ugyancsak szokatlan látvány egy hatszázezres város belterületén repülőgép-törzsekkel találkozni, de itt még ez is előfordul.





Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.