2013. 09. 17.

Kampány a rendért

Az Európai Mobilitási Hét keretében számos országban előtérbe kerül a közösségi közlekedés. Az osztrák fővárosban az utazási feltételek megtartásáért, a járműveken való kulturált utazás népszerűsítéséért indult reklámkampány.


Meglehetősen sok panasz érkezik a Wiener Linienhez azért, mert sokszor koszosak a villamosok, sok utas szemetesnek nézi a járműveket – a villamos pótkocsijában randalírozókra sokszor a kocsivezető sem tud azonnal reagálni. Ráadásul nem csak a kirívó cselekmények, hanem a „normális” utasok is sokszor gondot okoznak: az étkezés vagy éppen a hangos telefonálás is terhére lehet a többi utazónak. A Wiener Linien a plakátkampány és az alkalmi performanszok mellett reklámfilmeket is készített.

A kampányhoz készült négy plakáton a sorrendben a tömegközlekedési járműveken való étkezés tilalmára, a hangos telefonálás és a hangos zenehallgatás zavaró voltára, illetve a szemetelésre hívják a fel a figyelmet
(grafikák: Wiener Linien)

Időről időre látványos performanszokat is szervez a kampányhoz a Wiener Linien
(fotó: Thomas Jantzen / Wiener Linien)



A kampányhoz készült négy reklámfilm. Tulajdonképpen hétköznapi tevékenységeket mutat be, amelyek azonban a tömegközlekedési eszközökön nem éppen kívánatos cselekedetek

Vajon követendő példa a Wiener Linien lépése vagy túlságosan apró dolgokkal foglalkoznak? Mindenesetre az biztos, hogy a bécsi közlekedési társaság aktív a különféle reklámkampányokban, figyelemfelhívásban. Emlékezetes: az év elején az idegengyűlölet és a kirekesztés ellen emelték fel szavukat a maguk módján.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.