2013. 02. 05.

„...és a tiéd”

Egyre több bevándorló él Ausztriában, azon belül is legfőképpen Bécsben. Sokukról elsőre talán nem mondja meg az ember, hogy nem osztrák vér csörgedezik az ereiben, míg másokról már az első szempillantással megállapítható, hogy nem helyiek. Az egyre komolyabb méreteket öltő idegengyűlölet és kirekesztés ellen hívja összefogásra a városlakókat a Wiener Linien saját reklámfelületein.

Egyre komolyabb gondot okoz az idegengyűlölet, a rasszizmus az osztrák fővárosban. Bár a legélhetőbbnek választott Bécsben nem feltétlenül kell nyílt színi támadástól tartani, de azért a közbeszédben mindennaposak a rasszista megnyilvánulások. Ez ellen és egymás elfogadásáért szállt harcba a Wiener Linien. A rendelkezésre álló felületek egy részén számos nyelven tették közszemlére a mondatot (ami a Wiener Linien jelmondata is egyben): „A város a tiéd – és a tiéd is.”


A társaság emellett egy kisfilmen is igyekszik mindezekre az értékekre felhívni a figyelmet. De nem csak a bécsiek tesznek a kirekesztés ellen: a DB-nél például a fiatalok segítségét kérték, akik több mozdony és motorvonat külső dekorációjában is segédkeztek.

A különféle egzotikus nyelvek mellett magyarul is ott van, hogy a város a miénk
(fotók: Magyarics Zoltán)A Wiener Linien reklámfilmje

Halász Péter

3 megjegyzés:

 1. FB-n nem állok le trollokkal eszmét cserélni - sokaknak mindenről a zsidók és/vagy a cigányok jutnak eszébe. Budapesten, nem Bécsben!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, magyar szemszögből nézve ez a hír egészen másként csapódik le.

   Bécsben élve hamar megtanulja az ember, hogy például a város árumozgását (csomagfutárok, élelmiszerszállítások, stb.) javarészt azok a néha idióta időpontokban dolgozni kénytelen, olcsó "idegenek" tartják életben. Ahogy a nyugdíjrendszert is... Otthonról nézve ezt néha nehéz felmérni, mert a rasszimus szóról csak a fent említett csoportok jutnak eszünkbe.

   Törlés
 2. Colonel azért az utóbbi népcsoport tett is hogy észbe vésődjenek.

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.