2013. 10. 18.

Baleset a függővasúton

Baleset történt a wuppertali függővasúton csütörtökön este: száz méter hosszban szakadt le az áramvezető sín és esett az úttestre. Az egyik vonat emiatt a nyílt vonalon rekedt. Az okokat még vizsgálják, a forgalom hétfőig biztosan szünetel a város emblémájának számító vonalon.



Nemrégiben fejeződött be a wuppertali függővasút tartóinak felújítása, de máris újabb baj történt: csütörtökön este mintegy száz méter hosszú szakaszon leszakadt az áramvezető sín és az utcára esett. A baleset okai egyelőre tisztázatlanok, nem tudni, hogy miért szakadt le a vasdarab, a vizsgálat folyik. Az biztos, hogy a vizsgálat és a javítás miatt legkorábban hétfőig szünetel a közlekedés a függővasút vonalán, buszok járnak helyette.

A függővasút helyett legalább hétfői buszok járnak a teljes vonalon. Felvételünk illusztráció, 2007-ben készült az akkori pályafelújítás idején
(fotó: Halász Péter)

Amit egyelőre lehet tudni. az eset 18:40 körül történt, amikor a Kluse megálló közelében leszakadt az áramvezető sín és egy parkolóra és a Wupperbe esett. Komoly gondot okozott az, hogy az érintetett szakaszon ragadt egy szerelvény, amely hosszú ideig vesztegelt a pályán – a nyolcvan utast a tűzoltók emelőkosaras autóval és létrával szabadították ki, szerencsére a Wupper felett veszteglő szerelvényt el lehetett érni a közútról. Az áramszünet miatt további nyolc másik vonatot is ki kellett üríteni a vonalon. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, csak egy nőt láttak el a mentők, aki sokkot kapott. A leszakadó vasdarabtól viszont két autó megsérült.
A függővasút érintett szerelvénye még reggel is a baleset helyszínénél lógott a pályán, a szakértők vizsgálják, hogy a vonatnak történt-e baja? A járműveket a pénteki nap folyamán vontatják a forgalmi telepekre – közölte a Wuppertaler Stadtwerke.

A nyílt pályán, a Wupper felett rekedt szerelvény utasait a tűzoltók szabadították ki
(fotó: dpa)

A leszakadt áramvezető

A függőben maradt szerelvény

A leszakadt áramvezető egy darabja

Az egyik megrongált autó – szerencsére a leeső áramvezető nem talált el senkit

A mentés pillanatai
(fotók: Peter Bosbach és Christian Petersen, forrás: www.schwebebahn-wtal.de)

Wuppertal polgármestere, Peter Jung a baleset helyszínét megtekintve úgy nyilatkozott, hogy szerencsére egyszerre több védőangyal is jelen volt. Elképzelhetetlenül súlyos baleset is történhetett volna.
A függővasút 13,3 kilométeres vonalán napi átlagban 85 ezer utas utazik. A 60 km/h-s pályasebességű vonalon húsz megálló van. A több mint száz éves vonalon az elmúlt 18 év során folyamatosan cserélték ki a pályaszerkezetet és a tartószerkezeteket, a munkák 2013 májusában fejeződtek be. A vonalon 2014-2015 során jelenhetnek meg új szerelvények, a mostani vonatok 1972 óta szolgálnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.