2013. 10. 31.

Hálókocsi helyett állókocsi

Németországban nem használható a hálókocsi – legalábbis ez jön le első olvasatra az egyik éppen nem vasúti blog posztjából. Vajon tényleg nem aludhatnak és nem használhatják a Kálmán Imre EuroNight hálókocsiját az utasok München és Salzburg között? Utánajártunk!A Tékozló Homár oldalán megjelent poszt szerint bizony így volt. Bár azt nem tudjuk melyik napon történt, de az biztos, hogy a Münchenből éjfél előtt, 23:40-kor induló Kálmán Imre EuroNight egyik kocsijában (nem tisztázott, hogy a háló- vagy a fekőhelyes kocsiról van-e szó?) az utasokat arra kérte a DB AG alkalmazottja, hogy hagyják el a járművet a németországi közlekedés idejére. Mint kiderült: a német vasutas hiányolta a MÁV-START kocsikísérőjének tűzvédelmi oktatásról szóló igazolását.

A Kálmán Imre EN szerelvénye München főpályaudvarán. Új igazolás hiányában Salzburg és München között nem használhatók a vonat elején, a távolban látható háló- és fekvőhelyes kocsik?

Így hát az utasok arra kényszerültek, hogy a vonat ülőkocsijaiban keressenek helyet maguknak Salzburgig, ahova 1:18-kor érkezik a járat. A német vasutas a háló- (fekvőhelyes?) kocsi utasainak jegyére ráírta, hogy nem használhatták a szolgáltatást a német területen. Hogy kártérítés jár-e az utasoknak és ez kinek az ügye, az nem tisztázott. De aki Bécsbe ment mondjuk, az sokat nem pihenhetett. Ráadásul a poszt szerint az ellenkező irányban közlekedő vonaton is hasonló esetre kellett számítani a békésen pihenő utasoknak (a MÁV lentebb olvasható válaszából kiderült: szerencsére nem volt ilyen gond végül): a Kálmán Imre EN Salzburgba 3:26-kor érkezik és a zágrábi EN-nel való egyesítést követően 4:28-kor indul tovább, hogy 6:15-re München Hauptbahnhofra érkezzen. Bizonnyal nem örültek az utasok a korai ébresztőnek, legalábbis az említett posztban idézett reakciókból ez szűrhető le.

A Taurus mögött a háló- és a fekvőhelyes kocsi. A járművek megfelelnek minden biztonsági előírásnak, de egyes források szerint a kocsikísérő vizsgáinak igazolására újfajta nyomtatványt követel meg a DB AG
(fotók: Magyarics Zoltán)

Információink szerint a meglepő eset bizony igaz volt, bár szerkesztőségünk óvatosan kezeli a hasonló „panaszok” valóságtartalmát. Kiderült, hogy bár a MÁV-START háló- és fekvőhelyes kocsijai is minden előírásnak megfelelnek és biztonságos bennük az utazás, ám a hírek szerint a DB AG a közelmúltban úgy döntött, hogy a kocsikísérőknek újfajta tűzvédelmi vizsgát igazoló okmánnyal kell rendelkezniük. Erről viszont a jelek szerint éppen a partner vasutat, esetünkben a MÁV-START-ot felejtették el értesíteni. Ha pedig mégis, akkor elgondolkodtató, hogy vajon a megfelelő szakembereknek szólt-e a német partner?
A MÁV Kommunikációs Igazgatósága és a MÁV-START megkeresésünkre válaszul először is elnézést kért az utasokat ért kellemetlenségek miatt. Mint írják, október 28-án a németországi területen nem lehetett technikai okokból a hálókocsikban tartózkodni, melyet a német vasúttársaság hálókocsit ellenőrző munkatársai rendeltek el az utasok számára. Ez a probléma azóta orvoslásra került, így több vonat nem volt, és nem lesz érintett az ügyben.
A MÁV-START tájékoztatása szerint a gondot az okozta, hogy a német vasúttársaság tűzvédelmi előírásait megváltoztatta, melyről értesítette a társvasutakat is. A változások azt is magukban foglalták, hogy a magyar személyzetnek is egy új, a DB AG által kiadott formátumú igazolvánnyal kell rendelkezniük. Ennek hiányában, az új előírást betartva nem lehettek utasok a hálókocsikban német területen, azonban fontos kiemelni, hogy mindez átmeneti adminisztrációs probléma volt, a vonalon közlekedő háló- és fekvőhelyes kocsik rendelkeztek és rendelkeznek ma is a DB AG tűzvédelmi előírásainak megfelelő felszereltséggel, valamint a magyar hálókocsi-kísérők is megkaptak minden szükséges oktatást és információt.
A MÁV-START, mint írják, sajnos előre nem tudhatta, hogy ez az átmeneti időszak olyan jellegű problémát okoz, amely miatt az utasok nem vehetik igénybe teljes mértékben a hálókocsi szolgáltatást. Az ügyről azonnal egyeztetett a két vasúttársaság, és az eddig is megszokott jó  munkakapcsolat eredményeképpen másnap már minden szükséges dokumentáció rendelkezésre állt – zárul a MÁV-csoport szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatása.
A történet kapcsán várjuk még a DB AG hivatalos álláspontját is, sajtókapcsolatokért felelős munkatársaik türelmet kértek.

Frissítés, 2013.11.08. November hetedikén befutott a DB AG sajtósainak válasza is, melyben megerősítik a kellemetlen incidenst, ám a részleteket illetően eltér a német vasút munkatársainak verziója. A tűzvédelmi előírások esetleges új elemeit és azok érvénybe lépését firtató kérdésünkre csak a Nancy-nál történt 2002-es balesetre (lásd keretes írásunkat) és az ezt követő szigorításokra hivatkoznak, az incidens idején aktuális változásról nem tesznek említést. Ennél érdekesebb viszont, hogy szerintük a kérdéses napon a magyar hálókocsik utazószemélyzete egy rutinellenőrzés során nem tudta a gyakorlatban igazolni a tűzvédelmi és evakuációs szabályok ismeretét. A vonat kinti közlekedéséért felelős DB Fernverkehr munkatársai ezt követően kérték a tűzvédelmi képzésen való részvételt bizonyító, a DB AG szabványainak megfelelő iratok felmutatását, melynek a MÁV-START kocsikísérői szintén nem tudtak eleget tenni. A folytatás ismert… A DB AG munkatársai válaszukban megemlítik, hogy az ellenirányú vonatra a DB saját állományából operatív jelleggel vezényelt egy munkatársat a tűzvédelmi feladatok ellátására. Bár nem foglaltak egyértelműen állást a jövőt illetően, válaszukból mégis leszűrhető, hogy egyedi problémának tekintik az esetet. (Magyarics Zoltán)

Szigorúan ellenőrzött vonatok
Talán elcsépeltnek hangzik keretes írásunk címe, de igaz. 2002. november 6-án a DB AG egyik hálókocsija égett ki a Párizs és München között közlekedő éjszakai vonatban, Nancynál. A tűzben tizenkét utas halt meg. Mint kiderült: egy valamilyen táskát, zacskót helyezett a kocsikísérő a felmelegített főzőlapra és ez okozta a bajt. A rendkívül szörnyű baleset másik oka az volt, hogy a kocsikísérő ahelyett, hogy az utasokat értesítette volna és menekülésüket segítette volna, a főnökét kezdte el keresni a vonaton, azaz a vonat vezető jegyvizsgálóját. Az utólagos vizsgálat kiderítette: a biztonsági berendezések is hiányosak voltak: hiányzott az előírt második tűzoltókészülék, emellett pedig az ablaktörő kalapácsok feliratozása is hiányos volt.
A DB AG-nál amellett, hogy nyilvánvaló büntetőjogi és kártérítési következménye lett az ügynek, egyéb következmény is volt: az 1964-ben épített és 1999-ben felújított, azonos típusú hálókocsikat kivonták a forgalomból. A többi, forgalomban maradó járművet a DB AG tűzjelző rendszerrel látta el.


Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.