2013. 12. 29.

Videóajánló - XLVIII. rész: San Francisco villamosai régen és ma

Tegnapi, San Francisco villamosairól szóló cikkünk kapcsán mai mozgóképes ajánlónkban napjaink és a múlt villamosai elevenednek meg San Francisco városában. Az 1906-os nagy földrengés előtti kábelvontatású villamosoktól a négy vágányon zajló forgalom mozgóképes emlékein és a PCC-villamosokon át eljutunk a Boeing-Vertol light rail kocsikig, hogy aztán a sors furcsa fintorával visszajussunk a PCC-k birodalmába.Első rövidfilmünk a nonprofit Market Street Railway egyesület reklámfilmje, melynek nyitó képsorai a legérdekesebbek: a negyvenes évek villamosoktól nyűzsgő városképe köszön vissza az archív felvételekről, és megfigyelhetjük a két rivális cég San Francisco belvárosában kétszer két vágányon versengő járműveit. A filmben felbukkan néhány érdekes megőrzött jármű is, melyek tegnapi cikkünkben nem szerepeltek, illetve az egyesület villamos-restaurációjának kulisszái mögé is betekinthetünk.Második filmünk időben körülöleli az imént látott archív képsorokat. A montázs alapjául egyrészt egy 1906-os felvétel, másrészt pedig egy napjainkban készült film szolgál - érdekes így látni 100 év változásait, melynek során a virsligumis ősautókat felváltották a modern trolibuszok, az egykori épületeket pedig a csillogó üvegpaloták. Az 1906-os felvétel egyébként teljes, közel 12 perces terjedelemben is elérhető - mivel a nagy földrengés előtt járunk, a villamos még kábelvontatású.A nosztalgiaüzem előtti utolsó évek köszönnek vissza harmadik rövidfilmünkről, mely 1981 májusában készült. A Market Street-en még közlekednek a viharvert, Muni-emblémát viselő PCC-kocsik, ám a közlekedési vállalat a forgalmas belvárosi utcát illetően már a föld alatt képzeli el a jövőt. A kéregvezetésű, Muni Metro névre hallgató „light rail” hálózat akkori sztárjai a filmben is látható Boeing-Vertol gyártmányú villamosok, melyek ezúttal a felszíni szakaszon kerültek a kamera lencséje elé. A sors fintora, hogy a modern Boeing-Vertol kocsik azóta már mind a bontóban végezték, míg a PCC-k ma is ott suhannak a Market Street-en...Negyedik ajánlott videónk már az F-Line napjainkra jellemző üzemét mutatja be. Az egyirányú és kétirányú PCC-villamosok mellett a Melbourne-ből érkezett W2-es kocsi és a milánói Peter Witt kocsik közül néhány tűnik fel a képsorokon, melyek a vonal számos jellegzetes pontját bemutatják.
Magyarics Zoltán

2 megjegyzés:

  1. A Boeing-Vertol villamosok még közlekednek,csak nem a Market Street-en,hanem a város Light Rail vonalain.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Információim szerint Boeing-Vertol flotta utolsó darabjait 2002-ben állították le. Egyébként nem volt különösebben sikeres konstrukció, sőt, egyes források szerint kifejezetten problémás, rosszul sikerült járművek voltak.

      Törlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.