2014. 01. 30.

Vossloh-villamost vesz az StH

Az osztrák Stern & Hafferl tizenegy új villamost vásárol a méteres nyomtávolságú hálózatára. Az új járműveket a Vossloh szállíthatja.


Összesen harminc millió euró értékben vásárol új járműveket az osztrák Stern & Hafferl a Vosslohtól. A tizenegy Tramlink V3 típusú járművek a Vossloh spanyolországi, Albuixechben lévő gyárában építik majd és 2015 végén állhat forgalomba az első példány.
Az StH járműveinek mozgatásáról négy, egyenként 100 kW teljesítményű motor gondoskodik, a felsővezetéki feszültség 600 és 750 V közötti egyenáram lehet. A 32 méter hosszú, 2,4 méter széles járművek öt szekcióból épülnek fel és 183 utas fér el a természetesen klimatizált utastérben. A szállítóval 16 évre vonatkozó karbantartási szerződést is kötöttek. A tervek szerint a vorchdorfi telephelyen végzik majd a járművek karbantartását, itt javítják majd a gmundeni villamosokat is.


Az StH az új járművek közül hármat a Vöcklamarkt és Attersee közötti vonalon, a többit pedig a gmundeni városi vonalakon használ majd, illetve a Gmunden és Vorchdorf közötti pályán közlekednek majd. E lépéssel egységesítik a térség járműparkját és könnyebb lesz középtávon a gmundeni egyetlen villamosvonal és a Gmunden–Vorchdorf közötti vasúti pálya összekötése.

Így fest majd az új villamos a 2017-re megvalósuló új szakaszon, a Traun feletti hídon
(grafikák: Vossloh / Stern & Hafferl)

A két vasúti pálya összekötésének terve már jó ideje napirenden volt és van. 1975-ig elérték a villamosok a Seebahnhofot, azonban ebben az évben megszüntették a Franz-Josef-Platz és a Seebahnhof közötti szakaszt és a közvetlen kapcsolatot a helyiérdekű vonallal. A régi kapcsolat helyreállítása mintegy 25 millió euróba kerülne a jelenlegi tervek szerint, amiben benne foglaltatik az érintett útszakaszok és a Traun feletti híd felújítása is. A város 1,5 millió eurót, míg Felső-Ausztria tartomány a költségek 80 százalékát fedezi a 2013 elején megkötött megállapodás szerint. A projekt megvalósulása esetén, 2017 közepétől tramtrain jelleggel közvetlen járatok járnak majd a gmundeni ÖBB-állomás és Vorchdorf között.

A gmundeni villamos térképe a tervezett bővítésekkel
(forrás: Wikipedia)

Gmundenben jelenleg két, a Vestische Straßenbahnentől átvett szóló DÜWAG-motorkocsi közlekedik, ezeket 1974-ben vették meg és állították forgalomba. Korábban, 1962 elején pedig egy DÜWAG-licensz alapján a bécsi Lohnernél épített szóló motorkocsit állítottak forgalomba.
Az StH a Gmunden és Vorchdorf közötti pályán legutóbb Innsbruckból bérelt Bombardier Flexityket állított csatasorba.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.