2014. 02. 07.

Csatasorban az Amtrak Cities Sprinter

Forgalomba állt az első ACS-64-es gép az Amtraknél. A Siemens 70 gépe közül az első, a német járműgyártó sacramentói gyárában készült jármű az állami személyszállító társaság flottáját erősíti immáron.


Forgalomba állt az Amtrak hetven ACS-64-es típusú mozdonyából az első. A Siemens sacramentoi üzemében épített sorozat első darabját Joe Biden, az USA alelnöke és Anthony Foxx szövetségi szállítási államtitkár jelenlétében, ünnepélyes keretek között bocsátották útjára Phaledelphiában, a 30th Street állomáson.
Mint arról már többször írtunk a RegionalBahn oldalain, a Siemens egy 466 millió dolláros, mintegy 338 millió eurós tendert nyert el 2010 októberében, amelynek keretében az Amtrak 70 villamosmozdony szállítására kért ajánlatot. Az „Amtrak Cities Sprinter” jelentős mértékben hazai, azaz amerikai beszállítók termékeiből épül fel. A Siemens az alkalomból kiadott közleményében kiemelte: az ohioi Norwood, a georgiai Alpharetta és a Mississippi állambeli Richlandben lévő gyárak és további mintegy hetven beszállító termékeiből állt össze a jármű.

Joe Biden amerikai alelnök a Siemens első ACS-64-esének vezetőállásán
(fotók: Siemens)

Korábban már megírtuk: a Vectron alapjaira épülő új, ACS-64 névre hallgató mozdonyok első példányát május 13-án leplezték le a Siemens sacramentoi üzemében. Az új mozdonyt 125 mérföld/órás üzemi sebességre tervezték, melyet a Northeast Corridor egyes szakaszain ki is tud majd használni, míg a Philadelphia - Harrisburg közötti 'Keystone Corridor' vonalon 110 mérföld/óra lesz a legnagyobb üzemi sebesség. A Northeast Regional (Boston / New York–Washington) és Keystone (New York–Harrisburg) járatok mellett a vonalon közlekdő távolsági vonatok továbbítását is átveszi az ACS-64 sorozat - ez jobbára a New Orleans-ba közlekedő 'Crescent', illetve a Floridába közlekedő 'Silver Star' és 'Silver Meteor' járatokat jelenti. Érdekesség, hogy a hírek szerint a még fiatalnak számító HHP-8-as sorozatot is leváltják az új gépek – bár mindössze 14 éves sorozatról beszélünk, a Bombardier gyártmányú gépek üzemkészsége finoman szólva sem kielégítő.

A 605-ös ACS-64-es a Union Pacific vasúttársaság Martinez Subdivision vonalszakaszán, a kaliforniai San Pablo öböl partján, Martinez és Richmond állomások között robog vontatmányként 2013 őszén
(fotó: Magyarics Zoltán)

Ami a műszaki tartalmat illeti, az ACS-64 sorozatú gépek 6400 kilowattos teljesítményűek, és a Northeast Corridoron használatos 25 kV 60 Hz; 12,5 kV 60 Hz és 12 kV 25 Hz feszültségnemeken képesek üzemelni. A Vectron-alapokon nyugvó járműszekrényeket a szigorúbb amerikai járműszerkezet-szilárdsági előírásoknak megfelelően módosították, ám ez az amerikai gyártású Talgo-szerelvényekkel ellentétben nem ment látványosan a külső megjelenés rovására. A sorozat utolsó példányait 2016-ig szállítja le a Siemens.

Halász Péter

3 megjegyzés:

 1. "a Bombardier gyártmányú gépek üzemkészsége finoman szólva sem kielégítő."
  Nem csak nálunk van baj a Bombardier termékekkel?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem feltétlenül függ össze a két dolog, már ha a Talent-motorkocsik kapcsán tapasztalt problémákra gondolunk. Egyrészt a Bombardier-matrica idővel elég sok járműre felkerült, amelyek nincsenek egymással műszaki rokonságban (Talent, TRAXX, HHP-8 mind-mind máshonnan kerültek a portfólióba). Másrészt a HHP-8 önmagában is elég öszvér jármű, melynek elektromos berendezései a francia BB 36000 sorozaton alapulnak - így az is megeshet, hogy az Alstom legalább annyira felelős a HHP-8 buktáért, mint a Bombardier. (Úgy hírlik, az elektronika, pontosabban a vezérlés a HHP-8 gyenge pontja.) Sőt, az sem zárható ki, hogy a két gyártó alkalmi kapcsolatából származó sorozat egyszerűen sosem tudta kinőni gyermekbeteségeit - összesen 21 jármű készült, ami szinte nullszériának számít egy elterjedt mozdonycsalád méreteihez képest.

   Törlés
  2. A hazai viszonylatban is érdemes szétválasztani a Bombardier termékeket. A Talentek az aacheni Talbot gyár elképzelései szerint születtek, elvileg TALENT-nek kéne írni (mit a FLIRT-et), mert ez mozaikszó: Talbot leichter Nahverkehrs-Triebwagen. A TRAXX-ok pedig az AEG 145-öseire, illetve azok ősére, a 12X-re (http://de.wikipedia.org/wiki/12X) alapulnak. A Talentek esetében valóban megkérdőjelezhető a megbízhatóság, azonban a TRAXX-ok esetében (sőt: megkockáztatom, a Talenteknél is így van ez) főleg az üzemeltető, Magyarország esetében a MÁV-TRAKCIÓ és a karbantartó MÁV-GÉPÉSZET (és főleg ez utóbbi) hanyagsága az ok. Meg az, hogy nem kötöttek olyan karbantartási szerződést, mint pl. a FLIRT-ek esetében és most csodálkoznak, hogy pénzt kér mindenért a gyártó...

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.