2014. 02. 12.

Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!

„Zurückbleiben bitte!” – a német metrókhoz éppúgy hozzátartozik ez a kifejezés, mint Budapesten a „Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!” felhívás. Hamburgban most úgy döntöttek, hogy az emberei szót sípszó és fényjelzés váltja fel.


Február közepétől a hamburgi metrószerelvények mindegyikén villogó vörös fény és csipogás jelzi majd az ajtózárást az eddig alkalmazott hangbemondást elhagyják. Az új metrószerelvényeken az utasok már megszokhatták ezt a módszert, az üzemeltető, a Hochbahn pedig a többi metrószerelvényen is bevezeti e megoldást. A sorból egyedül az egészen öreg DT3-as típusú vonatok maradnak ki – erről egyeztettek a látás- és hallássérültek érdekeit képviselő szervezetekkel. E vonatokon ugyanis elmarad a figyelmeztető fényjelzés, csak a csipogó hang figyelmeztet majd az ajtózárásra.

A régi DT3-asokon nem lesznek lámpák, csak hangjelzés jelzi az ajtók záródását
(fotók: Magyarics Zoltán)

A Hochbahn azt reméli az újítástól, hogy megszűnnek a balesetveszélyes helyzetek, amikor a figyelmeztetést nem halló vagy azt figyelmen kívül hagyó utasok az utolsó pillanatban nem fognak majd beugrani a vonatokba. Ezek miatt a helyzetek miatt sokszor túltartózkodnak a vonatok és ez értékes másodpercek kárba veszését jelenti. A mostani rendszertől viszont azt is várják, hogy a pontosan közlekedő vonatok ki tudják használni a tartalékidőket és a lassabb, vagy kevésbé intenzíven gyorsító vonatok közel 700 ezer euróval kevesebb energiát használnak fel a Hochbahn számításai szerint.

Az újabb metrószerelvényeken, mint a képen látható DT4-eseken lesznek lámpák is
(fotó: Halász Péter)

Halász Péter

1 megjegyzés:

  1. Jajj, de kis naivak. Az utasok azért ugranak föl az utolsó pillanatban, mert nem akarnak értékes perceket veszíteni.

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.