2014. 03. 03.

240 új kijelzőt telepít az MVG

Kétszáznegyven új, dinamikus kijelzőt telepít a bajor fővárosban az MVG. Az utastájékoztató eszközök 120 villamos- és autóbusz-megállóban segítik az információszolgáltatást.


120 villamos- és autóbusz-megállóba összesen 240 vadonatúj utastájékoztató kijelzőt telepít a müncheni MVG. Az összesen 600 ezer euró értékű beruházás keretében a már korábban is alkalmazott vékony, (látszólag elavultnak tűnő) LCD-technológiájú berendezéseket telepítik és 2014 végére szinte valamennyi villamos, gyorsbusz- és metróbusz-vonalak által érintett megállóban lesz dinamikus utastájékoztató tábla.
A telepítésre kerülő berendezések egyébként könnyebbek és kisebbek a korábbi kijelzőknél. Súlyuknak köszönhetően nincs szükség külön állványok telepítésére, hanem komolyabb építkezés nélkül szinte bárhova felszerelhető. A tábláknak nem kell külön elektromos csatlakozás sem, a berendezések akkumulátorról működnek.
Az adatátvitel is érdekes: korábban az üzemi rádiófrekvenciák segítségével kommunikáltak a berendezések a központi számítógépekkel, de az új táblák a közszolgálati Bayerischer Rundfunkkal együttműködve a hagyományos URH frekvenciatartományban kapják az adatokat a gépek, ott, ahol egyébként rádióműsorok is szólnak.
Az MVG jelezte: az új táblák olcsóbbak és így további megállóhelyekre való telepítésre is lehetőség nyílik. Véleményük szerint fontos az utasok ilyen formában való tájékoztatása, mert bár az okostelefonos alkalmazásukban elérhetők ezek az adatok, nem rendelkezik mindenki ilyen készülékkel és emiatt kiemelten fontos a városszerte működő mintegy 1100 utastájékoztató tábla üzemeltetése, a rendszer fejlesztése.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.