2014. 03. 25.

Pontosított az S-Bahn

Az elmúlt évekhez képest pontosabb és kiszámíthatóbb volt az S-Bahn közlekedése 2013-ban. Persze úgy könnyű, hogy ha a valósághoz igazítják a menetidőket.


Röviden összefoglalva annak köszönhető a berlini gyorsvasúti hálózat menetrendszerűségének javulása, hogy a 2012-2013-as menetrendi évben az előző években tapasztalt állandó késéseket egyszerűen beledolgozták a menetrendbe.
A megrendelő szerepében működő VBB közlése szerint 2013-ban a vonatok 94,7%-a volt pontos, azaz késett kevesebbet, mint öt percet. 2012-ben ez az érték csak 90,6% volt. A decemberi hónapot figyelembe véve jelezték: amíg 2012 végén a vonatok 92,6%-a tartotta a menetrendet, addig 2013 decemberében a havi érték is 94,7%-ra jött ki a VBB számításai szerint.

A schöneweidei állomás felújítása kapcsán számos korlátozást korábban nem vettek figyelembe, de a menetrendváltással a valósághoz igazították a közlekedési rendet

A javulás tehát annak köszönhető, hogy a menetrendeket a valósághoz igazították. Különösen látványos a javulás az S45-ös (Flughafen Berlin-Schönefeld–Südkreuz), az S46-os (Königs Wusterhausen–Westend), az S47-es (Spindlersfeld–Hermannstraße), az S8-as (Zeuthen–Birkenwerder), az S85-ös (Grünau–Waidmannslust) és az S9-es (Flughafen Berlin-Schönefeld–Pankow) vonalak esetében. Ám a menetrendek általános problémái mellett az is gondot okozott a térségben, hogy a schöneweidei állomás felújítása miatt számos korlátozást a vágányzári menetrendekben nem vettek teljes mértékben figyelembe. Ellenben a decemberi hónapban a 2013-2014-es menetrend életbe lépésével ezeket is korrigálták, emiatt némileg korábban indulnak a végpontokról a járatok.

Az utóbbi időkben a legnagyobb változások a schöneweidei térséget érintő járatoknál tapasztalhatók. Korábban indulnak a vonatok, de cserében megbízhatóbban közlekednek a járatok
(fotók: Halász Péter)

Az észak-déli járatok esetében pedig az hozott komoly javulást, hogy a Nord-Süd Tunnelben végzett őszi-tél eleji karbantartási munkák során kijavították a forgalmat eddig lassító biztosítóberendezési hibákat is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.