2014. 05. 20.

Thaliastraße: elkezdődött az állomásfelújítás

Hosszú ideig tartó munka vette kezdetét Bécsben: május 18-áról 19-ére virradó éjjel elkezdődött az U6-os metróvonal Thaliastraße állomásának felújítása. Az utasforgalmat a lehető legtovább fent fogják tartani a felújítás idején is – ígéri a Wiener Linien.


Az állomás a Lerchenfelder Gürtelen, a hatodik és a tizenhetedik kerület határán meglehetősen újnak számít: 1980-ban nyílt meg az utazóközönség előtt. A kornak megfelelő betonépítényhez azonban érdemben azóta sem nyúltak, így időszerű lett a felújítás.

A vasbeton állomásszerkezet az 1980-as években épült, időszerű a felújítása

A munkáka során elbontják a meglévő vasbeton perontetőt és újat építenek. Az állomás bejáratát akadálymentesítik, az új szélfogó ajtók a babakocsival és a kerekesszékkel közlekedők számára könnyebben használhatók lesznek. Emellett pedig az állomás peronjának alapjait is felújítják.

A markáns perontetők is eltűnnek, illetve újakat építenek helyettük

A Wiener Linien közlése szerint jelentősebb forgalomkorlátozásra csak a késő esti és éjszakai órákban kell majd számítani a forgalmas állomáson. Úgy tervezik, hogy 22 órától üzemzárásig és az éjszakai üzem idején folyamatosan – péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjjel – azonban csak az egyik peron lesz megnyitva az utasok között. Ezért egy átkötést alakítottak ki a Josefstädter Straße állomásnál és ebben az időszakban egyvágányú közlekedés lesz majd a Westbahnhof és a Josefstädter Straße között. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben az időszakban 22 órától a megszokott 7,5 perces követés helyett a vonatok némileg ritkábban, 10 percenként járnak majd. Az éjszakai üzem 15 perces követését a munkák nem befolyásolják.
A munkák második szakaszában, amikor a peronok felületének felújítása zajlik majd, komolyabb korlátozásokra kell majd számítani. Várhatóan ebben az időszakban, 2014 végétől vagy 2015 elejéltől az éppen munkában lévő peron mellett megállás nélkül haladnak majd át a vonatok.

Az Alser Straße következik

Június végétől egy újabb állomáson is elkezdődnek a felújítási munkák a vonalon. Az idén 115 esztendős, még Otto Wagner által a Stadtbahn számára tervezett építmény felújítása is elkezdődik. A műemléki védettségű épületet az eredeti fényében állítják majd helyre, miközben a lehető legkorszerűbb megoldásokat alkalmazzák majd.

A még a régi Stadtbahn számára Otto Wagner által tervezett állomások közül idén az Alser Straße felújítása kezdődik

A felújítási munkák miatt június végétől november végéig Sibenhirten – dél – felé; míg utána várhatóan 2015 tavaszától a nyár végéig Floridsdorf – észak – felé nem állnak meg az U6-os vonal vonatai az Alser Straßénál, az állomás a következő állomásról visszautazva érhető el, az ellenőrök természetesen emiatt elfogadják az egyébként visszautazásra nem jogosító jegyeket is.

A szecessziós külső századfordulós hangulatot áraszt majd, belül azonban a legkorszerűbb megoldásokat vonultatják fel az U6-os metró felújított állomásai
(fotók: Manfred Helmer / Wiener Linien)

A Wiener Linien felújítási programja keretében 2020-ig megújul még a szintén műemléki védettségű Währinger Straße és Nussdorfer Straße megállóhely is.

Hétvégi pótlás

Az állomásfelújításokon túl június közepén, 14-én és 15-én a Handelskai és Neue Donau állomások között kitérőt cserélnek a szakemberek. Emiatt a vonatok a hétvégén csak Siebenhirten és a Dresdner Straße között járnak; a Jägerstraße és Floridsdorf között az e hétvégére megszervezett metrópótló villamosvonal áll az utasok rendelkezésére.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.