2014. 06. 23.

Múzeumok éjszakája - IC+ és NoHAB a Keletiben

A MÁV-csoport idén is számos programmal készült országszerte a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatra. Június 21-én megnyitotta kapuit a szolnoki Járműjavító, a nagykanizsai és szegedi Járműbiztosítási Központok, valamint a budapesti Keleti pályaudvar mellett található személykocsiműhely. Ez utóbbi helyszínről hoztunk néhány életképet mai bejegyzésünkben.



A Múzeumok Éjszakája mára kinőtte eredeti kereteit, és számos közszolgáltató, többek között városi és országos közlekedési vállalatok üzemeiben is nyílt napot tartanak a rendezvénysorozat keretében. Így járhattunk tavaly a fonyódi KÖFI-ben, idén pedig a MÁV-csoport részéről a mozdonyokat és személykocsikat karbantartó és javító egységeken volt a hangsúly. Június 21-én megnyitotta kapuit a szegedi és nagykanizsai karbantartóbázis, de az érdeklődők számára a Keleti pályaudvar melletti kocsiműhelyben - tudomásunk szerint második alkalommal - a prototípus IC+ kocsit is bemutatták. A látogatók között nagy sikere volt a Kárpát Vasút üzemeltetésében lévő 459 021 pályaszámú NoHAB-nak is, melynek motorját minden órában 10 percre beindították. A MÁV-START a személykocsiműhelyben egy háló- és egy étkezőkocsit is bemutatott, utóbbit az utasellátás múltjának emlékeivel, valamint a látogatók járművön tartózkodva részt vehettek gépi kocsimosáson is. A járműkarbantartó blokknál az egyik IC+ kocsi várta a nagyérdeműt.

Kicsik és nagyok egyaránt birtokban vették a prototípus IC+ kocsit

459 021, azaz a huszonegyedik NoHAB a magyar vaspályákon - a kultikus mozdonyt ezúttal is komoly érdeklődés övezte, a rendszeres motorindítás pedig zenei aláfestést biztosított a programnak


A kiállított étkezőkocsi belsejében az Utasellátó történetének érdekes fejezetei elevenedtek meg

A baleseti segélynyújtó kocsi felszerelését is szemügyre vehették a látogatók...

...valamint a képen látható teherkocsi emelésével balesetelhárítási bemutatót is tartottak a segélykocsi dolgozói

A kocsiműhely területén két fűtőgépként használt Leó is málladozik, melyet szintén szemügyre lehetett venni

A baleseti segélynyújtási bemutató keretében a MÁV egyik vasúti daruját is felállították, ám sajnos emelési bemutató ezzel az eszközzel nem volt (fotók: Óvári Péter)



Óvári Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.