2014. 07. 23.

Villamos lesz Luxemburgban

Jóváhagyta Luxembourgban a városvezetés a villamosépítésre és üzemeltetésre vállalkozó társaság, a LuxTram megalapítását. Az építkezés 2015 végén indulhat meg.


Összesen 345,78 millió eurós költségvetést kapott a luxembourgi villamosépítés projektje. A pénz kétharmadát a nagyhercegség központi költségvetése, egyharmadát pedig a város adja majd. Ebben az összegbe kell beleférnie a megvalósthatósági tanulmánynak, az infrastruktúra és a járműtelep kiépítésének és a járművek beszerzésének. A számítások szerint a villamos éves üzemeltetési költségei 18 millió eurót tesznek ki. Az építkezést koordináló és a majdani üzemeltető LuxTram nevű céget is megalapították a határozat értelmében. A társaságba a város 2 millió euróval száll be, a cég törzstőkéje 4 millió euró.
A tényleges építkezés a főpályaudvar és a kichbergi Circuit de la Foire között várhatóan 2015 végén indulhat meg, az első szerelvény várhatóan 2017-ben indul majd.


A 16 kilométer hosszú, 24 megállóval rendelkező vonalra 32 darab, 2,65 méter széles kocsit terveznek beszerezni. A vonalon 3,6 kilométernyi pályán nem lesz felsővezeték, alsóvezetékes üzemben közlekednek majd a villamosok.
Luxembourgban már volt villamos: 1875-ben lóvasútként indult meg a közúti vasúti közlekedés és 1906-ra villamosították a vonalakat. A hálózaton 1958-ban összesen 29 motor- és 19 pótkocsi közlekedhetett. A villamosforgalom a nagyhercegségben 1964. szeptember 5-én szűnt meg.
A villamoshálózat újbóli megépítésének igénye a 2000-es években jelentkezett. 2006-ban a kormányzat támogatásáról biztosította a projektet, ami akkor a Luxexpot, illetve a repülőteret a városközponttal és a főpályaudvarral kötötte volna össze. A projekt azonban „elaludt” és csak 2012-ben vették elő ismét. Ekkor döntöttek úgy, hogy biztosan lesz villamos ismét a nagyhercegségben.

Halász Péter

1 megjegyzés:

  1. mondjuk amilyen kicsi az egész ország, elég is ez :)
    egyébként a luxemburgi településekben járatlan olvasók kedvéért lehetne térképlinket betenni, ha van? Mindig google mapson próbálom lekövetni szöveg alapján, hogy mi lesz.

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.