2015. 02. 18.

Új bázis az S-Bahn-nak

Új műszaki bázist kap a zürichi S-Bahn. Az SBB közleménye szerint 2017 végétől Winterthur mellett új karbantartási bázist vehetnek igénybe a környéken közlekedő vonatok. Az S-Bahn szerelvényei mellett a regionális forgalom járműveinek is jut hely az új telephelyen.


A 2017 decemberi menetrendváltással helyezik üzembe az SBB új karbantartó bázisát Winterthur mellett. A 115 millió frankos beruházás ötven új munkahelyet teremt. A 6100 négyzetméter alapterületű csarnokban három, egyenként 150 méter hosszúságú karbantartó vágány áll a vonatok rendelkezéséére.
Az épületben teljes motorvonatokat tudnak karbantartani és a futóművek, vontatómotorok, ajtók és a segédüzem vizsgálata mellett a WC-k, a levegős berendezések és a klímák kisebb javítását is el tudják végezni az új telephelyen.

Az új bázis a meglévő tehermentesítését is szolgálja majd
(fotó: SBB)

A javítóbázishoz összesen 2100 méternyi tárolóvágány is kapcsolódik majd, itt alapesetben 14 emeletes regionális szerelvény pihenhet majd és főleg a csúcsidőn kívüli munka nélkül álló motorvonatok tárolását oldja meg így az SBB.
A svájci vasút fontosnak tartotta kiemelni, hogy fontos a létesítmény környezetbarát mivolta. Az épületekbe minél több természetes napfényt engednek be, csökkentendő a mesterséges világítási igényeket. A hőellátásról pedig környezetbarát módon, a talajhő segítségével gondoskodnak majd.
A bázis építése februárban kezdődik és a végeredmény a közeli, már működő winterthuri SBB-bázist is tehermentesíti majd.

A jelenlegi SBB-bázis mellett helyezkedik el majd az új karbantartó központ

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.