2015. 05. 04.

Ismét szaladnak a Trabantok

Végeztek a nemrégiben leállított, NDK-eredetű mozdonyok átvizsgálásával Németországban. A 112-es, 114-es és a 143-as sorozatú gépek ismét forgalomba állhatnak.



Végeztek a 112-es, 114-es és 143-as sorozatú mozdonyok tengelyeinek rendkívüli átvizsgálásával Németországban. A Szövetségi Vasúti Hatóság, az EBA azután rendelte el a rendkívüli vizsgálatot, hogy egy korábbi baleset vizsgálata során kiderült: korábban nem diagnosztizált tengelyrepedés is közrejátszhatott a siklásban. Emiatt április végén leállították az összes érintett mozdonyt és rendkívüli átvizsgálásra küldték őket.
Az intézkedés miatt több vonalcsoporton komoly átszervezésre volt szükség, hiszen nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű mozdony: általában más típusú mozdonyokkal, motorkocsikkal próbálta a DB Regio lefedni a kieső járművek teljesítményét, ám így is sok vonat közlekedését le kellett mondani.

Az NDK-eredetű „Síntrabantok” ismét szolgálatba állhattak, átvizsgálták valamennyi gép tengelyét. A képen a 143 306-os a Nauenbe tartó személyvonat élén érkezik Berlin-Zoologischer Garten állomásra 2012. szeptember 21-én

Különösen érzékenyen érintette az intézkedés a hamburgi, a hallei, lipcsei, drezdai és frankfurti elővárosi forgalmat, ahol jelentős számban dolgoznak ezek a vontatójárművek. A DB AG közlése szerint a járművek azonban hamarosan teljes körűen szolgálatba állnak és folyamatosan veszik át a tartalékmozdonyok helyét. Igaz, a GdL munkabeszüntetése miatt a május 4-étől forgalomba álló mozdonyok sokáig nem dolgoznak majd, hiszen május 5-étől 10-éig munkabeszüntetést hirdettek az érdekvédők.

Kicsit szaladhatnak a Trabantok, de a GdL sztrájkja miatt ismét következik majd' egy hét kényszerpihenő . A képen a 114 014-es Berlin-Charlottenburgba tartva hagyja el az egykori határállomást, Berlin-Friedrichstraßét 2012. szeptember 22-én reggel
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.