2015. 09. 08.

Vonatbefolyásolós sorompók

Vonatbefolyásolóval védené a német vasút a sorompóőrök által kezelt útátjárókat. A dolog egyszerű: amíg nyitva van a sorompó: ha nyitva van a sorompó és a mozdonyvezető nem az ennek megfelelő sebességgel érkezik, akkor kényszerfékezéssel állítja meg a vonatot a rendszer.A német pontszerű vonatbefolyásolás, a PZB viszonylag egyszerű rendszernek tekinthető. Pont emiatt is érdekes az a megoldás, amelyet a DB Netz AG Dorfen és Schwindegg között, Bajorországban tesztel.
A megoldás egyszerű: az útátjárótól általános fékúttávolságra irányonként egy-egy 2000 Hz-es PZB-mágnest helyeztek el. A mágnesek mindaddig aktívak maradnak, amíg a sorompó nyitva van, illetve nem kerülnek lezárt végállásba. Ennek köszönhetően a vonatok a mágnes mellett csak fokozott óvatossággal haladhatnak el, a vonatbefolyásoló rendszer sajátosságai miatt ilyen esetben legfeljebb 40 km/h-val lehet közlekedni. A 2000 Hz-es mágnes feletti elhaladás a „Befehltaste” kezelésének elmulasztása esetén azonnali kényszerfékezést vált ki. A pontszerű rendszerről részletesebben már korábban írtunk.

A rendszer felépítése: az átjárótól általános fékúttávolságra elhelyezett mágnesek fedezik az útátjárót nyitott állapotban
(grafika: TF-Ausbildung.de)

Ezt a megoldást a tervek szerint elsősorban a sorompóőr által kezelt útátjárók esetében alkalmaznák, azaz megakadályoznák azt, hogy a vonatok teljes sebességgel haladhassanak be a másképpen nem fedezett és véletlenül le nem zárt átjárókba.
A sikeres próbaidőszak után az országban minden hosszú távon is kézi kezelésű útátjáróhoz telepítenék a rendszert.

Halász Péter

2 megjegyzés:

  1. A mágnes mellé jár valamilyen jelző is (pályamenti,vagy fedélzeti, az mellékes), amely tudatja a vezérrel, ha a sorompó nincs lezárt állapotban, végállásban, vagy a kényszerfékezés meglepetés lesz? A németek nem gondolkodnak a sorompóőr kiváltásában? A mai kamera technológiával már viszonylag olcsón ki lehetne építeni egy rendszert, aminek a segítségével a forgalmász monitoron látja az útátjárót, így meggyőződhet róla, hogy a sorompók lezáródtak és semmi nem szorult közéjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mágnes mellé egy tábla van kitéve, hogy ott a mágnes. Lévén defaultban a sorompónak zárva kell lennie, ha mégsem, akkor baj van és jön a meglepetés.

      Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.