2015. 09. 14.

Mozdonyt venne a ČD

Húsz új villamosmozdony beszerzésére írna ki tendert: nemzetközi forgalomra alkalmas, tehát több áramrendszerű, nagysebességű gépek beszerzése a cél, ezzel erősítené piaci pozícióit a ČD.


A ČD háza táján mindig történik valami érdekes: ezúttal a csehek igen ambiciózus terveiről érkezett hír. Eszerint húsz, nagysebességű, nemzetközi forgalomra alkalmas villamosmozdony beszerzése van napirenden. A több milliárd koronás projekt keretében a ČD 200 km/h-s tempóra alkalmas járműveket venne és ezzel szeretnék erősíteni piaci pozícióit a cseh állami vasúttársaság.
A cseh vasútnál a mozdonybeszerzés mindig nagy események számít: legutóbb 2,6 milliárd koronáért rendeltek húsz 109E-t a Škodától, ezek a 380-as sorozatú gépek már Magyarországon sem ismeretlenek. Mint ismeretes: a ČD a DB AG-val közösen üzemelteti a Prága–Berlin–Hamburg tengelyen közlekedő nemzetközi járatokat, így igencsak szükségük van a nemzetközi nagysebességű forgalomban közlekedő vontatójárművekre, hiszen a mostani Škoda-gépek mellett az ÖBB-től bérelt 1216-osok hordják a Railjeteket, illetve még mindig komoly szerepe van a ZSSK 350-eseinek is a nemzetközi vonatok továbbításában.
A ČD tervei szerint az új mozdonyokat elsősorban Lengyelország, Ausztria és elsősorban az ország keleti felében vetné be az új mozdonyokat. További részleteket egyelőre azonban nem lehet tudni a tervezett tenderről.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.