2015. 09. 13.

A németek ellenőriznek

Budapest és Bécs között már napok óta nincs közvetlen vasúti összeköttetés, de most már a németek is lezárták a határaikat, ez pedig azt jelenti, hogy a vasúti közlekedés is szünetelt hétfő reggelig Ausztria és Németország között.






A hatalmas és lassan Bajorországban tarthatatlan állapotokat eredményező menekülthullámnak köszönhetően Németország átmenetileg lezárta határait, pontosabban az osztrák-német szakaszon visszaállították a határellenőrzést. Északabbra a cseh és a lengyel határszakaszon szúrópróbaszerű és mélységi ellenőrzést vezettek be. A németek hosszabb ideig szeretnék fenntartani a határaikon az ellenőrzést.

A Düsseldorf és Bécs közötti éjszakai vonatot is lemondta az ÖBB a határzár miatt
(fotók: Halász Péter)

Az ÖBB közlése szerint az intézkedés komolyan érinti az osztrák vasúti közlekedést is. Az intézkedés miatt a hamburgi és a düsseldorfi éjszakai vonatokat lemondták. Érzékenyen érinti Ausztriát az is, hogy a németországi korridoron, Salzburg–Rosenheim–Kufstein között is leállították a forgalmat, az osztrák belföldi vonatokat lemondták vagy terelve, Zell am See felé közlekedtetik. Ugyancsak érinti a korlátozás a Kálmán Imre EN megcsonkított változatát Bécs és München között is. A korlátozás vonatkozik a regionális forgalomban közlekedő vonatokra is.
A DB AG közlése szerint hétfőn reggel 6 óráig biztosan szünetel a vasúti forgalom, valószínűleg ekkorra készülhetnek el a szükségmenetrendek, amelyek az ellenőrzés miatti többletidővel is számolnak, ám egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben veszi majd fel és pontosan mikor a vasúti közlekedést.
A vasúti közlekedést végül hétfőn reggel 7 óra körül vették fel az osztrák-német határátmenetekben, ám a Salzburg és Freilassing közötti átmenet továbbra is zárva van, mert több menekült a vasúti pályán próbált meg Németországba jutni. Emiatt az osztrák belföldi vonatok továbbra is Zell am See felé kerülnek, nem használják a korridort. A forgalom az ÖBB 9 óra után kiadott közleménye szerint azonban nem sokkal reggel 8 óra után újraindult itt is.
Budapest és Bécs között már napok óta nincs közvetlen vasúti közlekedés, a Hegyeshalom–Nickelsdorf átmenetben az ÖBB kérésére szünetel a vasúti forgalom.
Eközben megtörtént, hogy a DB AG egy Münchenből Berlinbe tartó ICE-ről a fizető utasokat leszállította, hogy a menekülteket „emberi körülmények között szállítsák” – a fizető utasoknak pedig át kellett foglaltatni a jegyét másik járatokra.

RegionalBahn információk
megjelent: 2015. szeptember 13., 20:00
frissítve: 2015. szeptember 14., 09:40

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.