2015. 09. 10.

Ausztria nem fogad

Ausztria nem fogadja a Magyarország felől érkező vonatokat azok túlterheltsége miatt. A hegyeshalmi határátmenetben felfüggesztették a vasúti közlekedést.


A MÁVINFORM közleménye szerint az ÖBB felfüggesztette a vasúti forgalmat a hegyeshalmi határátmenetben. A MÁV-START a belföldi szakaszon, Budapest-Keleti és Hegyeshalom között a vonatokat pótolja, de a rövid fordulóidők és a pótlások miatt késésekre kell számítani. Az ÖBB közleményében hangsúlyozza: nagy erőkkel dolgoznak a vasúti közlekedés helyreállításán, ám a jelenlegi terhelés mellett ez nem lehetséges. Ezért arra kérik a busztársaságokat és az önkéntes segítőket is, hogy több utast ne vigyenek a vasútállomásokra, a nemzetközi vonatok nem közlekednek. A korlátozás érinti a regionális és az Euregio-vonatokat is, azok sem járnak a határátmenetben – írja a ÖBB, erre a MÁV-START nem tért ki. Az ÖBB közölte: Bruck an der Leitha térségében az ingázók és az iskolások számára vonatpótló buszokat szerveznek, amelyek fő feladata a helyi forgalom ellátása.
Az ÖBB közölte azt is: magyarországi célállomásokra további intézkedésig nem adnak ki menetjegyet.
Pénteken reggelre a helyzet annyiban változott, hogy az ÖBB közölte: a Bratislava-Petržalka–Kittsee határátmenet nyitva van, a pozsonyi vonatok közlekednek. Az ingázók és az iskolások számára vonatpótló járatot szerveztek Zurndorf és Bruck an der Leitha között. Az ÖBB közlése szerint a bécsi pályaudvarokon a helyzet stabilizálódott a magyarországi vonatok leállításával. Ezen túl csak pénteken várhatóan hat különvonat viszi majd el a menekültek egy részét Németországba Kelet-Ausztriából. A vonatokat a Deutsche Bahn AG fogadja az ÖBB közlése szerint.
A MÁV-START közlése szerint a pénteki RJ 62-es közlekedik – vélhetően az ÖBB-nek kell a Magyarországon maradt Railjet-szerelvény –, ám az nem egyértelmű, hogy a Dacia, a Hortobágy és a Lehár EC-kkel mi a helyzet? Az biztos azonban, hogy a vasúttársaság felármentessé tette a vonatok egy részét, de meg kell venni a belföldi utazáshoz is a pótjegyet a soproni IC-kre és a Lehár EC-re.
A MÁV-csoporttól kapott tájékoztatás szerint a korlátozás valamennyi hatátátlépő vonatot érinti, ezek csak Hegyeshalomtól keletre közlekednek. Kivétel az Avala, amely nem Hegyeshalomból, hanem Kőbánya-Kispestről fordult vissza Belgrád felé. Kérdésünkre elmondták azt is, hogy magyar jármű és magyar kocsikísérő személyzet nem maradt kint Ausztriában és Németországban, mindenki és minden jármű hazatért és ugyanez igaz a Budapesten tároló Railjet-vonatokra is – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Halász Péter
megjelent: 2015. szeptember 10., 15:00
frissítve: 2015. szeptember 11., 14:56

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.