2015. 09. 22.

Gőzfelhős főpróba

Szeptember utolsó vasárnapján ünnepli Bécs az idén másfél évszázados közúti vasúti közlekedést. A Wiener Linien régen látott járműparádéval készül és ennek próbái – szó szerint – gőzerővel zajlanak a bécsi éjszakák leple alatt.





Szeptember 27-én régen látott járműparádéval ünneplik a bécsiek a 150 éves városi vasúti közlekedést. A Ringen bemutatkoznak a régen mozgásban látott villamosok is a vasárnap kora délutáni járműparádén, de olyan csemegékkel is készülnek, mint a lóvasút és a működő gőztramway. A felvonuláson nem csak a Wiener Linien, hanem a mariazelli múzeumvasút járművei is részt vesznek, már azok persze, amelyek kötődnek valamilyen módon az osztrák fővároshoz.
A villamosünnep szeptember 27-én, vasárnap 10 órakor kezdődik a Rathaus előtti színpadon, ám az igazi csemege csak 13 órakor kezdődik: ekkor mintegy félszáz jármű vonul fel a Ringen a Rathaus előtti rövid szakaszon két óra alatt.

A jó öreg Stadtbahn-szerelvény is felvonul majd szeptember 27-én, de sok olyan járművel is találkozhattunk, amelyek régen tették tiszteletüket az utcán, ilyen csemegének ígérkezik a Z sorozatú, amerikai eredetű villamoskocsi is
(fotók: Thomas Jantzen / Wiener Linien)

Az ünnep idején, illetve reggel 8 és este 22 óra között a 100-as zónában, azaz Bécsen belül az ünnepi napijegy birtokosai korlátozás nélkül használhatják a VOR-ban részes közlekedési társaságok járatait. Az ünnepi napijegy díjmentesen elérhető a Wiener Linien információs pontjainál és otthoni jegynyomtatással a társaság honlapján is. A részletes programról szintén a Wiener Linien oldalán lehet tájékozódni.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.