2015. 12. 29.

A Coca-Cola vasútra vált

A Coca-Cola HBC Schweiz és az SBB Cargo között megszületett megállapodásnak köszönhetően hetente negyven kamionnal kevesebb koptatja majd Svájc útjait és évente 1200 tonnával kevesebb széndioxid került a levegőbe. Az üdítőgyártó szállításainak egy részét a vasútra tereli.


A Coca-Cola termékeinek nagy részét – a kínálat mintegy 80%-át – a hazai piacra Svájcban gyártja, míg kisebb részüket más országokból hozzák be. A dobozokat és a PET-palackokat gyártó olasz üzemből 2016 elejétől az árut nem közúton, hanem vasúton hozzák be a minap megkötött megállapodás szerint. Az SBB Cargoval kötött egyezség szerint a a nogarai üzemből a Gotthard-vasúton érkeznek Rümlangba, ahol a svájci üzemek közötti elosztást végzik majd.

Az SBB Cargo és a Coca-Cola együttműködésének keretében a csomagolóanyagokat vasúton szállítják Svájcba
(fotó: SBB Cargo)

A Coca-Cola és az SBB Cargo már 2015 októberében kipróbálta a vasúti szállítást és a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően végleges formát öltött a az együttműködés. Az SBB Cargo hetente több mint 1000 raklapnyi árut hoz majd be: ehhez egy 550 méter hosszú, 31 kocsis fordaszerelvény szükséges. A környezetkímélő szállítási módnak köszönhetően évente 1200 tonnával kevesebb széndioxid kerül a levegőbe, miután a vonatok hetente 40 kamiont váltanak ki.
Az együttműködés azt is bizonyítja, hogy az SBB Cargo pontos és megbízható szolgáltatást kínál és a emellett pedig általában bizonyítja a környezetkímélő vasúti szállítás versenyképes mivoltát, amihez jól szervezett menetrend és logisztikai rendszer szükséges.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.