2016. 04. 19.

Berlinben a legjobbak

Ezúttal Berlinben rendezik meg a villamosvezetők európai bajnokságát. Az április 23-i eseményre már erősen készül a BVG és a helyi „válogatott” is, a megmérettetések helyszíne pedig a lichtenbergi kocsiszín lesz.



Április 23-án, szombaton rendezik meg berlinben az idei Villamosvezető Európa-bajnokságot. Az idei házigazda a BVG lesz, a berliniek a lichtenbergi kocsiszínben várják az érdeklődőket délelőtt tíz órától. A próbák 16 óráig tartanak majd és 17 órára derül majd ki, hogy ki lesz Európa legjobbja.
A BVG villamosüzemének vezetője, Klaus-Dietrich Matschke úgy nyilatkozott, hogy 20-25 ezer látogatóra készülnek szombaton. A villamosfőnök hozzátette: a résztvevők már pénteken megismerkedhetnek a versenyen használatos villamosokkal: a KT4Dm típusú magaspadlós villamossal és a Bombardier Flexityjével. Matschke szerint a berliniek nem lesznek előnyben a típusok ismerete miatt, egyrészt azért, mert Európa villamosai meglehetősen hasonlítanak egymásra, másrészt pedig a feladatok végrehajtása során a napi gyakorlatban szerzett képességeket kell tudni hasznosítani járműtípustól függetlenül.

A verseny egyik „eszköze” lesz majd a BVG Bombardier Flexityje. A helyiek szerint a BVG csapata nem lesz előnyben a „hazai” villamos miatt
(fotó: Halász Péter)

Matschke szeretné, hogy a versenynek köszönhetően a villamosvezetők egy kicsit nagyobb publicitást kapjanak, de csak „valaki” üljön a jármű vezetőfülkéjében, hanem megmutassák ennek a szakmának a szépségeit is. A BVG nem titkolja: igen komoly személyzethiánnyal küzd (még ha ez látszólag lassan megoldódni is látszik) és többek között szeretné, ha a verseny hatására többen jelentkeznének náluk, hogy villamost szeretnének vezetni. Mindezen túl szeretnék a nők arányát is növelni a létszámban: amíg Kelet-Berlinben tipikus női foglakozásnak számított ez a munka, addig nyugaton főleg a férfiak dominálnak a városi közlekedésben. Jelenleg a nők aránya mintegy 20% a teljes kötöttpályás járművezetői állományban.
A villamosvezetők Európa-bajnokságát a www.tramem.eu weboldalon keresztül lehet majd követni videóközvetítésként, míg a Rundfunk Berlin-Brandenburg április 23-án 18:32-től fél órás riportban számol majd be az eseményről.
Az idei eseményen eddig rekordszámú résztvevő lesz majd: 17 országból 27 város csapata lesz ott Berlinben. Nevesül: Barcelona, Bergen, Berlin, Birmingham, Brüsszel, Budapest, Drezda, Firenze, Frankfurt am Main, Göteborg, Helsinki, Innsbruck, Krakkó, Lipcse, Lyon, Madrid, Nagyvárad, Ostrava, Párizs, Porto, Prága, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart, Teneriffa, Zürich és a tavalyi házigazda, Bécs csapata indul majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.