2016. 05. 11.

Új járművek az RBS-nek

A Regionalverkehr Bern-Solothurn társaság a Stadlertől rendelt 14 új szerelvényt, melyeket az S7-es Bern-Worb vonalán fog bevetni. A járművek egyedi dizájnt kapnak, melyet az RBS a helyiek segítségével választott ki.







A svájci főváros környékén több méteres nyomtávú vasútvonalat is üzemeltető RBS (Regionalverkehr Bern-Solothurn) 14 új szerelvényt rendelt a Stadler Railtől, hogy frissítse az elöregedő járműállományát, elsősorban az S7-es jelzést viselő Bern és Worb között húzódó vonalán. Az 1500 volt egyenáramról üzemelő kocsik legnagyobb megengedett sebessége 100 kilométer per óra lesz. Egy szerelvény négy egységből fog állni, összesen 60 méteres hosszal 104 ülő- és 360 állóhelyet fognak kínálni. Az akadálymentesség természetesen nem kérdés, habár a kocsik csak részben lesznek alacsonypadlósak. Az S7-es Bern legforgalmasabb S-Bahn-vonala, melyet nagyjából 24000 utas használ naponta. Ezeknek az elvárásoknak megfelelve széles ajtókkal és nagy állóhelyekkel lesznek felszerelve a járművek. A 14 szerelvény összesen 134 millió svájci frankot kóstál, ez járművenként nagyjából

A dizájn teljesen egyedi, az RBS a helyi lakosok véleményét is kikérte a tervezéskor.

Az RBS mindent megtett azért, hogy az új kocsik megfeleljenek a potenciális utasoknak, így már 2014-ben, a tervezés legelejétől lehetőségük volt a helyieknek benyújtani a véleményüket, ötleteiket és elvárásaikat. Mind a közlekedési társaság, mind pedig a Stadler vezetői örömüket fejezték ki ezzel kapcsolatban, így biztosan azt kapják majd az utasok, amit elképzeltek és amire szükségük van a napi ingázáshoz.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.