2016. 08. 23.

Újrangondolt váróterem

Új várótermeket tervez a Deutsche Bahn: a müncheni főpályaudvaron egyelőre három, új koncepció mentén kialakított területet tesztelnek, amelyek segítségével kialakítják a jövő várótermét.






A müncheni főpályaudvaron a DB AG három, teljesen új koncepció mentén kialakított váróterülettel várja az utasokat. Az egyik elsősorban a kisgyermekes családokat célozza és azt, hogy a vonatra várás idejét a kicsik érdekesen és kevés problémát okozva tölthessék el. Itt egy kisebb játszósarok került kialakításra, benne memóriajátékkal és kirakóssal valamint egy fából készült ICE-utánzattal, amiben a kicsik helyet foglalhatnak és játszhatnak.

Így fest a játszósarok

A másik irány a „zöld váróterem”, ahol igazi moha segítségével próbálják meg csökkenteni a levegő széndioxid-tartalmát és általában kikapcsolódáshoz, pihenéshez illő hangulatot próbálnak meg létrehozni.

Hátul a falon mohaborítás segítségével próbálja meg a DB kifejezni a környezettudatos mivoltát

A harmadik elképzelés pedig egy újfajta váró-étterem, ahol kisebb harapnivalókat és elsősorban a térség konyhájának megfelelő ételeket kínálnak az utasoknak. Ezeken kívül pedig frissen készült italokat is kínálnak. Ez utóbbi az első olyan megoldás, ahol igazán közel viszik a gasztronómiai kínálatot az utasokhoz – hasonló megoldás eddig csak az üzleti várótermekben volt elérhető.

A büfé beköltözhetne a váróterembe a DB elképzelései szerint
(fotók: Deutsche Bahn AG)

Mindhárom koncepció közös vonása, hogy egy jól olvasható, áttekinthető monitorról követhetjük a vasúti közlekedés rendjét, ennek megfelelően időben indulhatunk a vonatunkhoz.
A DB AG közlése szerint a tesztidőszak 2017 márciusáig tart majd, a begyűjtött tapasztalatok alapján pedig kidolgozzák az új várótermi koncepciót, amelyet a „Zukunft Bahn” program keretében szeretnének végigvinni mindenhol az országban.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.