2016. 11. 10.

Villamosbaleset Londonban

Kisiklott és az oldalára borult egy villamos Dél-Londonban november 9-én. A súlyos balesetben heten meghaltak és az eddigi információk szerint ötvenegyen megsérültek.


A New Addingtonból Wimbledonba tartó villamos, a 2551-es pályaszámú Bombardier Flexity Swift volt, amely, szerdán reggel, helyi idő szerint hat óra után tíz perccel siklott kiborult az oldalára a Sandilands megálló közelében, London Croydon városrészében. A pálya itt egy több mint egy kilométeres egyenes szakasz után egy szűk balos ívvel közelíti meg a következő megállót. Az egyenes szakaszon megálló nincs, a pálya bevágásban illetve alagutakon halad keresztül, az ívhez legközelebbi alagút portál nagyjából 90 méterre van az ív kezdetétől.
A RAIB, a Rail Accident Investigation Branch, a vasúti balesetek kivizsgálásáért felelős szervezet közleménye szerint az biztos, hogy a villamos az ívben megengedett 12 mérföld/órás (19 km/h) sebességnél sokkal gyorsabban haladt a kisikláskor. Szemtanuk beszámolói szerint a jármű 8-10 másodpercig csúszott az oldalra borulás után mielőtt megállt.
A két részes Flexityk legnagyobb engedélyezett sebessége 80 km/h és villamosról lévén szó, nincsenek felszerelve vonatbefolyásoló berendezéssel. A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával őrizetbe vette a 42 éves villamosvezetőt, akinek a kihallgatása e cikk megjelenésekor is folyik. Szintén szemtanúk elmondása alapján szárnyra kapott a hír, hogy a vezető elaludhatott, esetleg rosszul lehetett vezetés közben, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg.

Keresztury Ferenc

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.