2017. 07. 20.

Digitális kijelzőkre vált az SBB

Új, digitális kijelzőket telepít a svájci vasút a vasútállomások peronjaira. A vizuális utastájékoztatás színvonalát növelő intézkedés keretében a következő évek során közel ezer eszközt helyeznek el a forgalmasabb állomásokon.





A Svájci Szövetségi Vasút, az SBB új, digitális kijelzőket telepít a forgalmasabb állomásokra – az első eszközt már telepítették Freiburg állomásán, további közel ezer kijelzőt pedig 2021-ig helyezik el az állomásokon. Az SBB közölte: az eszközök a korábbi lapozós kijelzőket váltják majd fel, amelyekből 2012 óta nem szereznek be már újat és a mozgó alkatrészekben bővelkedő berendezések karbantartása meglehetősen költséges. Ráadásul rendkívüli helyzetekben sem alkalmazhatók igazán rugalmasan, hiszen csak előre meghatározott szövegelemeket lehet ezekkel az eszközökkel kiírni az utasok tájékoztatására.

A régi, lapozós eszközök karbantartása drága és közel sem olyan rugalmas információkat tudnak adni, mint a digitális kijelzők

Az SBB a folyamatos digitalizáció keretében olyan kijelzőket telepít a vasútállomásokra, amelyek dinamikusan változó információk adására alkalmasak. Az új vizuális megjelenést biztosító eszközök segítségével a mostaninál több információt lehet majd adni: a köztes megállásokról, a vonat összeállításáról vagy bármi fontos információról szinte azonnal tudja tájékoztatni az utasokat az üzemirányítás. Ugyanúgy lehetőség van arra, hogy az állomási szolgáltatásokról is információkat adjanak, így akár a liftek helyéről vagy bármilyen más fontos részletről tudnak tájékoztatást adni az utasok felé. Alapesetben kb. 15 másodpercenként váltogatva négy különféle képernyőképet tud megjeleníteni majd az eszköz, amelynek nem mellesleg méretei is kisebbek lesznek: a korábbi kijelző típusától függően 30-45%-kal kevesebb helyet foglalnak majd az új kijelzők.

Közel ezer kijelzőt cserél le az SBB – a lapozós eszközök 2021-ig eltűnnek a szövetségi vasút hálózatáról

Az első új berendezéseket a forgalmas kelet-nyugati tengelyen helyezi el az SBB: száznyolcvan peronkijelzőt telepítenek Gossau, Flawil, Uzwil, Genf és Genf-Flughafen állomásokobn. Ezen túlmenően részben Lausanne és Bern pályaudvarán is megjelennek az új eszközök, a több, forgalmasabb helyszínen már most LED-es kijelzők mutatják az utasok számára a fontops információkat. Az SBB tervei szerint 2021-ig valamennyi lapozós eszközt lecserélik, ez pedig azt jelenti, hogy mintegy 2100 kijelzőből legalább 800 darabot kell lecserélni.

Az új eszközök kisebbek, könnyebbek, mint a régi eszközök
(fotók: SBB CFF FFS)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.