2017. 10. 26.

Kabrió-Tátrát kap Prága

Meglehetősen szokatlan, bár közel sem egyedülálló villamost épít a prágai közlekedési cég, a DPP. A kifejezetten különjárati és városnéző üzemre tervezett kocsi a T3 Coupé fantázianevet viseli és igazán markáns megjelenésű.





A ČKD Tatra T3-as villamoskocsijai a szláv nyelvterületen szinten mindenütt jelen voltak és vannak és a mai napig meghatározók Prága utcaképe szempontjából is. A legendás villamoskocsikból számos változatban és különféle villamosberendezésekkel 1960 és 1990 között 13991 motor- és 122 pótkocsi hagyta el a gyárat és számos példányuk a mai napig részt vesznek a napi üzemben – akár részben alacsonypadlós járművé is átalakítva.

Így fest majd oldalról a városnéző T3-as
(grafikák: Anna Marešová / anna maresova designers)

A DPP most úgy döntött, hogy a legendás T3-as alapjain egy új különjárati kocsit épít. Az egy ajtós kivitel miatt T3 Coupé fantázianévre keresztelt jármű utasterének hátsó része nyitott, első fele zárt lesz majd. A kocsik az eredeti alkatrészek felhasználása mellett modern és extravagáns elemekből állnak majd össze, megőrizve a kocsi eredeti megjelenését is. A 2018 őszén szolgálatba lépő kocsi egyben tisztelgés is lesz az időtálló formaterv kidolgozója, Franišek Kardaus (1908–1986) előtt is.
A DPP megrendelésére készülő kocsi vezető tervezője Anna Marešová, a belső tereket pedig Michal Pražský jegyzi. A projekt saját weblapot is kapott: a www.t3coupe.cz címen érhető el az oldal.
A Tátra-villamosból kialakított városnéző kocsi nem egyedülálló: Lipcsében is üzemel egy ilyen, igaz, az a városnak szállított keskenyebb T4-es típusból alakították ki.

A lipcsei városnéző kocsi vendégségben Drezdában
(fotó: Adorján Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.