2017. 10. 06.

Hétvégi gyors – 2017. szeptember 30-október 6.

Werbelok a svájciaktól a rastatti helyreállítás okán. Forgalomba álltak Bécs első hosszú Citaro 2-esei. A BLS veszi át a Simplon-alagútban az autószállítást. Hírösszefoglalónk.


Követelésekkel díszített mozdony


Olten | Svájc – Az SBB Cargo marketingesei egyedi módon üdvözölték a Rastattban történt alagútomlás miatti terelések végét: az elsőként áthaladó vonatuk mozdonyára írták fel az Európai Unió illetékeseinek címzett követeléseiket. A mozdony két oldalán a követelések (No national barriers: one language, less regulation, one highway! – Nem a nemzeti határokra: egy nyelv, kevesebb szabályozás, egy út!) felett az egyik oldalon angolul, a másikon németül játszottak kicsit a szavakkal. Az angol Rastattless! a restless (nyugtalan) és a less (kevesebb), a német AusgeRastatt! pedig az ausgerastet (kiakad) szavakra rímel. Október 2-án 00:08-kor a 3100 tonnás olajszállító vonat volt az első dél felé haladó vonat, amelyik már használhatta a helyreállított pályaszakaszt.

Az SBB Cargo egyik MRCE-től bérelt mozdonya (ES 64 F4-290, 91 80 6189 290-0 D-DISPO) volt a szerencsés. Felül a problémákat okozó alagút felett, alul pedig Köln-Eifeltor állomáson látható a Hollandia és Svájc között ingázó gép.
(fotók: SBB Cargo; RegioLok / DSO)


Hosszú Citaro Bécsben


Bécs | Ausztria – Forgalomba álltak a Wiener Linien első hosszú Mercedes-Benz autóbuszai. A kocsik hivatalosan nem a CapaCity, hanem a Citaro márkanév alatt futnak: a négytengelyes csuklós busz a rövidebb CapaCity-k Bécsre szabott változatai. A kormányzott negyedik tengely és a négyajtós kivitel, valamint a mindössze 19,73 méter hosszú kasztni is a speciális konstrukció jele. A Wiener Linien hatvankét ilyen autóbuszt rendelt, első körben a 11B (Hillerstraße–Friedrich-Engels-Platz) viszonylaton, a 11A rásegítő betétjáratán álltak szolgálatba október 2-ával az új buszok. Később többek között a 10A és a 48A vonalán is felbukkanhatnak majd a különleges járművek. A közeljövőben alaposabban körbejárjuk a járművet a RegionalBahn oldalán.

Az első hosszú Citaro 2-esek Bécsben a 11B vonalán álltak forgalomba
(fotó: Manfred Helmer / Wiener Linien)


A BLS viszi az autószállíátást


Brig | Svájc – A Simplon-alagútban közlekedő autószállító vonatokat a BLS üzemelteti majd a menetrendváltástól fogva. Az új operátor azt ígéri, hogy a Brig és Iselle közötti viszonylaton sűrűbben és nagyobb kapacitást kínálva közlekednek majd az „autópálya-pótló” vonatok. A BLS előnyösnek tartja, hogy átvehette az autószállító vonatok üzemeltetését, hiszen így hatékonyabban használhatja ki az erőforrásait, tekintve, hogy Lötschberg-alagútban is ők az autószállító vonatok gazdái és a regionális vonatokat is a BLS üzemelteti a Simplon-alagútban a menetrendváltás óta.

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.