2018. 03. 22.

Buszállomást a Kis Almába!

Ha New York City a Nagy Alma, Jablonec nad Nisou igazán méltó a Kis Alma névre, ha másért nem, akkor azért mert szó szerint szerepel benne az „alma” kifejezés. Ebből kiindulva nem csoda, ha valamiből ők is szeretnének nagyot, híreset, maradandót alkotni.



Éppen március 15-én lett jogerős a szerződés, mely szerint egy intermodális közlekedési csomópont épül 2022-re Jablonec nad Nisou-ban, Liberec mellett. A pályázatot tavaly szeptemberben írták ki, amelyre kilenc építészmérnök jelentkezett. Ezekből a munkákból válogatták ki azt az egyet, amely a városlakóknak, a jövőbeni használóknak a legjobban tetszett és az előírt 200 millió cseh koronás költségvetésbe is belefért. A polgármester, Petr Beitl elmodása alapján voltak pályaművek amelyek kifejezetten a közlekedési problémák megoldására koncentráltak és voltak, amelyeknél szinte kizárólag a leendő állomás esztétikuma szerepelt prioritásként.


A jelenlegi autóbusz-állomás több irányból is csak lépcsőkön érhető el, valamint kapacitása szűkös. A közelmúltban felröppent a hír, hogy Jablonec nad Nisou saját közlekedési társaságot szeretne a jelenlegi, Libereccel közös helyett, ezért érthető, ha a buszállomást a saját, megnövekedett igényeik szerint kívánják alakítani. Fontos lépés lesz, hogy a Liberec felé közlekedő villamosok is a buszállomásról indulnának, így megspórolva az utazóközönségnek azt a negyed órás sétát, amely jelenleg fennáll a két csomópont között.


A projekt ezen túl tartalmaz két gyalogoshidat is, melyek a Nisa-t (Nejszét) szelik át és ezzel akadálymentes összeköttetést biztosítanak a városközpont, a buszállomás, valamint a Liberec–Tanvald vasútvonalon található Jablonec nad Nisou centum vasúti megállóhellyel, így biztosítva a teljes intermodalitást a térségi közösségi közlekedésben.

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.