2023. 07. 31.

Studenkát tessék! Tessék?

Az elmúlt napokban a vasút iránt érdeklődőket leginkább a mellékvonalak és a Bzmot-ok kérdése foglalkoztatja. A kérdés jogos, hiszen a hodászi műszaki hiba miatti személyi sérülések is rávilágítottak: nagy a baj. De vajon valóban megoldást jelentene-e a hasonló cseh használt járművek beszerzése?

2023. 07. 29.

Közvetlen Kocsi – Remot hétvége 2023

A Közvetlen Kocsi újabb adásában ezúttal retró hétvégén jártunk, a Balaton északi partján 2023 júliusában. A hétvége adott volt, a retró jelleg azonban az idő előrhaladtával egyre nagyobb csorbát szenvedett. Kattintás után indul az új podcastunk.



2023. 07. 28.

Hétvégi gyors – 2023. július 22–28.

Környezetbarátabb lesz a lipcsei előváros. Kényszerből csonkít a LEO Express. Digitalizál az ÖBB is. Nehéz indulás után felfelé ível az Alstom Németországban. Nemzetközi viszonylatot nyert a ČD. Kocsikat selejtez a DB.

2023. 07. 27.

Mindent újra bezárunk?

2023. augusztus 1-jével tíz vasútvonalon vagy annak egy részén autóbuszokkal váltják ki az ÉKM rendelkezése szerint a vasúti járatokat. Bár hivatalosan semmi köze nincs a közelmúltbeli személyi sérüléssel járó műszaki hibához, a gyakorlatban a kettő összefügg egymással, illetve a korábban már megénekelt krónikus járműhiánnyal és személyzethiánnyal is. Ez a döntés egy rossz helyzetre adott még rosszabb válasz.

2023. 07. 26.

ÖBB járműbeszerzések: nagyvasak 1760 milliárd forintért

A RegionalBahn hasábjain gyakran foglalkozunk a MÁV-Start járműhelyzetével, legutóbb idén júniusban készítettünk körképet a közismerten nem túl kedvező állapotokról, melyek nem javultak az egy évvel korábbihoz képest. Ennek kapcsán szerkesztőségünkben és a vasút iránt érdeklődők tágabb körében is rendszeresen felmerül, hogy vajon a szomszédos vasutak hogyan állnak - különösen a hagyományosan szerencsésebb helyzetben lévő Osztrák Szövetségi Vasút. Vajon kolbászból van a kerítés odaát, vagy egyszerűen a pénznek nincs alternatívája a vasúti gördülőállomány minősége szempontjából?

2023. 07. 24.

Gyorsítanak a tervezésen

Ha minden jól sikerül, akár öt évvel is gyorsulhat az egyik legnagyobb és legfontosabb német vasútépítési nagyprojekt. Ehhez a szövetségi kormányzattól a tartományon, a városon és a közlekedési megrendelőszervezeten át a beruházóig mindenkinek újra kell kalibrálnia a korábbi módszereit, de az országos hatás miatt megéri megelőzni a hagyományosan évtizedekig tartó kötélhúzást.

2023. 07. 21.

Hétvégi gyors – 2023. július 17–21.

Dízelmentesít az ÖBB. A MÁV-Volán-csoport után a BKK is árat emel. Trolikat vesznek a cseh városok. Újabb különleges járműveket gyárthat a Stadler. Újra hagyományos vonatokat járatna az SNCB/NMBS és az SNCF.

2023. 07. 18.

Bécs: vonattal a repülőtérre, Magyarország felől is

Az ÖBB Facebook-oldalán július 15-én jelent meg a kivitelezés megkezdéséről szóló közlemény, és Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár posztja alapján ez futott végig a hazai sajtón és közvéleményen, de a bécsi repülőtér most meghirdetett vasúti bekötése valójában egy régóta zajló projekt utolsó felvonása. Budapesthez hasonlóan ez a fejlesztés is számos vargabetűt és csúszást megélt, de úgy tűnik, a magyar fővároshoz képest ez megvalósul – vagy legalábbis hamarabb megvalósul. Áttekintés és hazai vonatkozások a hajtás után!

2023. 07. 16.

Hétvégi gyors – 2023. július 8-16.

Szolgáltatóváltások és járműhibák Kelet-Németországban. Érdekes metrók Európának. Emeletessel az iparvárosban. Elővárosi fejlesztések Olaszországban.

2023. 07. 15.

A remot is retró? – Északi parti retró hétvége

2023-ra szerencsésebb időpontot választott az immár bejáratott rendezvénynek a MÁV-START-nak: ezúttal nem a Balaton Sound vagy éppen a Balaton-átúszás idejére szervezték a(z első idei) retró hétvégét. A korábbi években már hagyománnyá vált programon is csavartak egy picit, igaz, a körülmények és műszaki realitások előzetesen és a helyszínen is erősen befolyásolták az egyébként kiváló műsort. Nagyképes beszámolónk a hajtás után.

2023. 07. 13.

Úton az első ICE L

Két éve még más néven és némileg eltérő formában rendelték meg, mostanra pedig elkészült az első teljes egység belőle. A Deutsche Bahn a jövőbe tekint és korábban nem látott ütemben vásárol új szerelvényeket, hogy megfelelhessen az utasok elvárásainak.

2023. 07. 11.

Új motorvonatok a láthatáron?

Újabb nagynak számító darabszámú motorvonati flottát vásárolna a MÁV-START, hogy javítsa a regionális közlekedés színvonalát. Miből, mit és hova gondoltak?

2023. 07. 07.

Hétvégi gyors – 2023. július 1-7.

Újabb lehívás az ÖBB-Stadler keretszerződésből: jönnek az emeletes Railjetek. Még több metró jár Olaszországban. Kevesebb gázolaj, több HVO Észak-Németországban.


2023. 07. 05.

Premier, de mégsem: forgalomban az ötletvonat

A DB-nél nem egyedülálló az Ideenzug ötlete, sőt nem is igazán friss a tegnap forgalomba állított kocsi sem. Viszont gyakorlati tapasztalatokat csak most kezdenek gyűjteni vele.


Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.