2018. 08. 28.

Ütemadó mobilitás még kényelmesebben

A különböző közösségi közlekedési módok egyre inkább egymásra vannak utalva, ha a városi közlekedés jelenlegi és jövőbeni problémáit ki szeretnénk küszöbölni. Az egyéni mobilitás értéke folyamatosan nő, miközben egyre kevesebben szeretnének járművet tulajdonolni.




Alsó-Szászország 2003 óta meghatározó vasúttársasága partnerségre lépett a brémai illetőségű cambio nevű közösségi autós céggel. A kooperáció mindkét fél és a kiszolgált városok számára is előnyösnek mutatkozik, hiszen az egyéni autóhasználat mértékét csökkenti. A cambio hagyományos autóbérléshez közelebb álló állomásos technológiát használja, így a járművet nem adhatjuk vissza akárhol, viszont a bérlési idő és a megtett távolság után is fizetünk a használatért.

A metronom hálózatán 22 állomás közelében találunk bérelhető autókat, így a vasúti utasok például Bréma, Hamburg vagy Uelzen területén egyszerűbben juthatnak el céljukhoz. Akciós ajánlatként a metronom-bérlettel rendelkezők féláron (15 €) regisztrálhatnak a cambionál, a cambio-ügyfelek  pedig díjmentesen foglalhatnak helyet a vonatokon.

Dr. Lorenz Kasch, a metronom és Bettina Dannheim, a cambio ügyvezetőjének szimbolikus kézfogása Uelzen vasútállomásán
(fotó: cambio Mobilitätsservice GmbH & Co KG)

Évek óta megoszlanak a vélemények, hogy az ilyen kooperációk mennyire kannibalizálják a közösségi közlekedés részesedését, de a kényelem egyre fontosabb szempont minden mobilitási szolgáltatás esetében.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.