2020. 02. 17.

Inog a király trónja

Viharos események tarkítják Berlin közlekedéspolitikáját, ami az utasok egy részét akár vissza is terelheti az egyéni járműhasználathoz.





Múlt csütörtökön tanácskozott a Berlini Szenátus közlekedési szakcsoportja és a BVG arról, hogy április után mi legyen a főleg mozgásukban korlátozottak által megkedvelt BerlKönig nevű szolgáltatás jövője. A legfőbb probléma abból adódik, hogy a Daimler AG által fele részben tulajdonolt ViaVan, mint partner csak 2 éves szerződést kötött a BVG-vel és a 2018 tavaszára tervezett, de jogi problémák miatt végül csak szeptemberben elindított közösségi taximegosztó szolgáltatás felfüggesztésével fenyeget a helyzet. A városvezetés szerint az amúgy is jól ellátott belvárosi terület helyett külsőbb területeken kellene fejleszteni a szolgáltatást, mint az augusztusban Schulzendorf településen elindított BerlKönig BC és a tervezett heiligenseei modell.

Az aktuális patthelyzetet az okozza, hogy a szolgáltatási terület növeléséhez és a szolgáltatás zavartalanságának biztosításához 43 millió euró hiányzik, ezt a pénzt szeretné most a BVG megkapni, de a szenátus szerint ez csak más fejlesztések terhére történhet, hiszen egy globális vállalat esetében nem életszerű a forráshiány. Tino Schopf, a kormányzó SPD-frakció közlekedési szóvivője szerint az eredeti megállapodás szerint 2022 őszéig fut a pilotprojekt, ezt mindenképpen ki kell használni egy ennyire újszerű közösségi közlekedési mód esetében. A BVG nél költségvetést is készítettek a 2025-ig tartó időszakra, amiben 170 millió eurónyi városi támogatás is szerepel. Ez egyesek szerint a hagyományos taxisok elleni hadjárat, amihez nem feltétlenül kellene asszisztálnia a városnak.

A mozgásukban korlátozottak szervezetei viszont azért emelték fel szavukat, hogy maradjon meg a szolgáltatás, hiszen számukra megfelelő taxit nagyjából a fehér holló esélyével lehet találni és a BerlKönig autói eleve akadálymentesek, emellett olcsóbb is a hagyományos taxinál.

Eközben egy másik, főleg az idősebbek által kedvelt szolgáltatás, a tegeli See-Meile is bezárt január 17-én, mivel kifutott a szövetségi államtól kapott kutatási támogatás. Az olvasóra hagyjuk, hogy mekkora pazarlás egy ilyen járművet mindössze 4 hónapnyi üzem után leállítani, amikor az elfogadottsága már kezd látszani az utasszámokon is. A 600 méter hosszú vonal az U Alt-Tegel buszmegálló melletti Am Tegeler Hafen nevű utcán ingázott a reggeli és délutáni csúcsidőben, ezzel egy utolsó mérföldes kapcsolatot nyújtva.

Január16-án, az utolsó előtti napon próbáltuk ki az automata kisbuszt. A járműkezelő és az egyetlen helyi utas egészen barátságos hangulatban beszélgetett egymással a szolgáltatás hasznosságáról.
(fotó: Adorján Péter)

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.