2020. 07. 13.

...a tengerhez? Naponta!

Olyan sikeres a RegioJet „fürdősvonata”, hogy a társaság úgy döntött: naponta közlekedteti a Prága és Rijeka közötti járatot – eddig ugyanis már több mint negyvenezer utasuk volt, pedig nincs egy hónapja, hogy beindult a járat.


A Prágából, Pozsonyból és a magyarországi Csornáról is közvetlen kapcsolatot biztosít a RegioJet nyári vonata az Adria partjára valamint a szlovén fővárosba és eddig már több mint negyvenezer jegyet adott el e járatra a RegioJet. A cseh magáncég, látva a hatalmas érdeklődést, július 13-ától naponta indítja a vonatokat és a vonathoz csatlakozó buszokat. A vonatokon immáron akár harminc kerékpárt is lehet majd szállítani és bevezetik a „csendes” fekvőhelyes kocsikat azok számára, akik nem szeretnék, ha a szükséges hatósági ellenőrzéseken túl bármivel is zavarnák az éjszakai pihenésüket. Természetesen a már megszokott szolgáltatások, így a különféle ülő- és fekvőhelyes kocsik kínálata is megmarad.
A tizenkét kocsis vonaton a fedélzeti ellátást már az utazás előtt megrendelhetjük a jegyhez, de menet közben is választhatunk a fedélzeti kínálatból frissítőket vagy éppen kisebb harapnivalókat is. A vonatokon összesen 560 férőhelyet kínálnak. A jegyek 560 koronától indulnak, az adriai busztranszfer pedig további 200 vagy 300 korona távolságtól függően. A jegyeket a www.regiojet.cz oldalon lehet megvásárolni, természetesen a készlet erejéig.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a Horvátországba való beutazáshoz külön adatlapot kell kitölteni a koronavírus-világjárvány miatt, enélkül nem engedik be az embert az országba. A magyar utasoknak érdemes arra is figyelni, hogy a július 12-én kihirdetett 341/2020-as számú kormányrendelet értelmében az érintett országok – Szlovénia és Horvátország – éppen milyen besorolás alá esik, szükséges-e az utazás után karanténnal számolni idehaza vagy sem.
A vasútbarátok számára érdekesség, hogy a vonatot Praha hlavní nádraží és Hodoš [Őrihodos] között a RegioJet saját mozdonya továbbítja, Szlovéniában és Horvátországban pedig az adott ország állami vasúttársaságának mozdonyát láthatjuk a sárga személykocsik élén.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.