2020. 10. 23.

Hétvégi gyors – 2020. október 17-23.

Fotósvonat indul a bezárt kiskunsági vonalakra. Időközi választás után menetrendváltás Miskolc felé. Újabb military-Taurus az ÖBB-nél. Forradalmi hírösszefoglalónk.


Menetrendváltozás soron kívül


Budapest | Magyarország – Lassan elszakadhatunk attól, amit az évi három menetrendi módosításra koncentrált menetrendváltozások jelentenek a vasúton: szinte havonta változik a közlekedési rend. Most éppen a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatban vette ki a maradék közvetlen gyorsvonatot is a megrendelő ITM, helyette „fejlesztésként” napi egy pár közvetlen IC-t kaptak a Bodrog-menti utasok. Budapest és Eger között viszont órás ütemben járnak majd a FLIRT-ekkel kiadott „gyorsvonatok”, ahol eltekintenek majd a gyorsvonati pótjegy megváltásától. Ezekről Füzesabonyban csatlakozást kínálnak október 25-étől Sátoraljaújhely felé, „jellemzően” (fogalmaz a MÁV-csoport közleménye) közös peronos átszállással. Ez a menetrendi változás jó eséllyel a Szilivel továbbított ingavonatok végét is jelenti a kelet-magyarországi területen.
A reggeli időszakban Püspökladány és Debrecen között félórás, illetve reggel fél hét előtt egy rövid ideig negyed órás ütemben járnak a vonatok.
Szintén október 25-étől nyílik meg a közönség előtt Újpalota megállóhely a Körvasúton. A megállót a Rákos és hétköznap Piliscsaba, hétvégén pedig Óbuda között közlekedő S76-os viszonylatú vonatok szolgálják ki. A szóló FLIRT-ekhez méretezett peron tömegközlekedési kapcsolatai viszonylag hiányosak (még?), a 7-es buszcsalád Molnár Viktor utcai megállója jó fél kilométeres sétára esik innen. Sajnos a Körvasút többi megállója egyelőre csak ígéret, így a meglévő Rákosszentmihály állomáson is csak áthaladnak majd a vonatok.
A megváltozott menetrendek a MÁV-csoport oldalán böngészhetők.


Kunsági fotósvonat


Budapest | Magyarország – Immáron több mint tíz éve, hogy bezárták felfüggesztették a személyforgalmat többek között a Kunszentmiklós-Tass–Solt–Dunapataj és a Kiskőrös–Kalocsa vasútvonalon. Most vasútbarátok szervezésében fotósvonat indul majd e két mellékvonalra: 2020. november 21-én, szombaton Kunszentmiklós-Tassról előbb Soltra, majd onnan Kiskőrösön át Kalocsára lehet eljutni a MÁV-START olajzöld ingaszerelvényével és egy M41-es sorozatú dízelmozdonnyal. A részletes program az idevonatkozó Facebook-eseményben olvasható, de fontos tudni, hogy a különvonat csak legalább 100 fő jelentkezése esetén indul. A részvételi díj várhatóan 12000 forint fejenként, ebben az egész napos vonatozás ára foglaltatik benne.

A különvonat szerelvénye a 2020-as retro-hétvégén debütált olajzöld retro-ingavonat lesz. Pordán László felvétele Tapolcán készült a fordulóidejét töltő szerelvényről


Új Bundesheer-Taurus az ÖBB-nél


Wien [Bécs] | Ausztria – Az Osztrák Szövetségi Vasút és az Osztrák Szövetségi Haderő együttműködése keretében újabb Bundesheer-Taurus jelent meg a síneken. A 1116 182-7 pályaszámú Werbelok a modern és ütőképes osztrák haderőt népszerűsíti megjelenésével: egyik oldalán ejtőernyős katonát; másik oldalán pedig a hegyivadászokat mutatja be a jármű. Nem mellesleg ez a harmadik „katonai” mozdony: 2005-ben a szövetségi haderő 50. születésnapját köszöntötte, 2012-ben pedig a haderő sportok iránti elkötelezettségét népszerűsítette egy-egy mozdony. A mostani Werbelok-flotta mindegyike követhető továbbra is a lokfinder.oebb.at oldalon.

(fotó: Peter Berger / ÖBB)


+++ InnoTrans 2020 fällt aus +++


Berlin | Németország – Ha páros év ősze, akkor InnoTrans. Az 1996 óta minden második évben megrendezett vasúti expó 2020-ban esedékes programját már a koronavírus első hullámának elején eltolták 2021. áprilisára, azonban 2020. október 22-én a szervezők bejelentették, hogy a második hullám okán a páratlan évre áthelyezett kiállítás megtartása sem biztonságos. Ha addigra nem lesz újabb akadálya a rendezésnek, akkor a 2018-as után a következő InnoTrans 2022. szeptember 20-23. között kerül megrendezésre.

Összeállította: Halász Péter, Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.