2021. 02. 02.

Paks után Prága: elektromos buszok a láthatáron

Még tavaly októberben vásárolta föl a Škoda csoport a török Temsa buszgyártót, így házon belülre került az elektromos buszok gyártásának lehetősége. Az első megrendelés már be is futott az új típusra.A cseh főváros buszállománya az elmúlt évtizedben meglehetősen változatos képet mutatott, de a beszerzés mindvégig folyamatos volt. Tíz év alatt a DPP állományából eltűntek a magaspadlós buszok, megjelentek a 9 és 10,5 méteres midibuszok és időnként még trolibusz is megfordult Prága utcáin. A következő lépés az elektromos buszok beszerzése lesz, amelyből első körben 14 darabot vásárolnak. A Škoda E’City több platformra is épülő buszcsalád, Zlínben Heuliez karosszériába kerültek cseh gépészeti elemek, most azonban a török TEMSA alapjaira épülnek majd elektromos buszok Plzeň-ben.

A Škoda nevezéktanában 34BB névvel illetett típuscsalád az Agora leszármazottaira használatos
(fotó: David Šteiner / seznam-autobusu.cz)

Az elektromos buszoknak túl nagy hagyománya nincs Prágában, a trolibuszok rég eltűntek az utcákról, az 58-as vonal is szünetel már hosszú hónapok óta – jelenleg éppen az egyetlen trolibusz műszaki hibája miatt – a nagyívű tervek ellenére. Elektromos busz ugyan mutatóban van, a 109-es vonalon szokott megjelenni a félpantográf áramszedős SOR EBN11. Ez most változni fog: első lépésként még 2021 decemberében érkezik 14 darab Škoda E’City. A 12 méteres buszok összesen 69 utas szállítására lesznek alkalmasak (ebből 28+2 ülőhely) és akár 100 kilométert is meg tudnak tenni egyetlen töltéssel. Ha már töltés: egyelőre úgy néz ki, hogy csak CCS 2-es csatlakozón keresztül, tehát nem áramszedőn lesznek tölthetőek. Ez azonban nem feltétlenül jelent telephelyi töltést, a Vršovice garázson kívül a Strašnická és a Želivského metróállomásnál található végállomáson is épül lehetőség elektronok vételezésére. Az akkumulátorral kapcsolatban a Škoda 6-7 évre tervez, a jármű egészével ennek duplájával számolnak. Más tekintetben a szokásos felszereléseket kapja a busz: utasszámláló az ajtók felett, kamerák az utastérben valamint a jármű előtti és a jármű mögötti terület szemmel tartására. A tükrök egyelőre maradnak hagyományosak a látványtervek alapján.

Az új E'City típus számozása egyelőre még nem derült ki

A járművek forgalomba állítása 2022. év elején várható, a DPP a 154-es és a 213-as vonalakon számít az elektromos buszokra. Utóbbi azért is érdekes, mert ha maradnak a Karosák is a vonalon, akkor egyszerre lesz nek a közlekedési cég legrégebbi és legkorszerűbb buszai is a 213-as viszonylaton.

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.