2021. 04. 01.

Hétköznapi személy – 2021. április 1.

Nem zavarja a Brexit a RegioJet ÚK vonatait. Csörgő-korszerűsítés a MÁV-START-nál. Belföldi fordát kaphatnak a Railjetek. Hannover kért segítséget a BKV-tól. Hírösszefoglalónk.


Nem befolyásolja a vonatok közlekedését a Brexit


Egyesült Királyság | Csehország – A Regiojet ÚK (amely a RegioJet leányvállalata) a szigetország Európai Unióból való kiválásától függetlenül, a megszokott menetrend szerint közlekedteti a vonatait. Bár többen aggodalmukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban, ám megkeresésünkre a RegioJet ÚK arról nyilatkozott, hogy a közeljövőben sem várható változás a vonatok számát és célállomásait illetően. Ez kiderül az éppen aktuális menetrendből is, mely nem tartalmaz kevesebb vonatot a Brexit óta.



EffiCsörgőt kap a MÁV-START


Budapest | Magyarország / Česká Třebová | Csehország – A MÁV-START a cseh CZ Lokoval közösen újítja fel az M41-es 418-as sorozatú mozdonyokat. A dízel-hidraulikus erőátvitelű gépek új motort és új vezérlést kapnak majd, természetesen a vezetőállás is kényelmesebb lesz. Ezen túl pedig a járművek távvezérlése vonatbuszon keresztül működik majd, így nem okoz gondot az ÖBB-től használtan vásárolt vezérlőkocsik beüzemelése sem. A hírek szerint a gépek a lajosmizsei vonalon váltják majd ki az Uzsgyikat, a jelentős utazási igényekre való tekintettel három betét- és egy vezérlőkocsiból álló ex-ÖBB-s ingavonatokkal. A projektben jelenleg tíz, korábban is remotorizált mozdony járja meg Česká Třebovát, egy-egy mozdony átépítésére hat hónap áll a cseh partner rendelkezésére.


ÖBB Railjettel belföldön


Budapest| Magyarország – A MÁV-START háza tájáról származik az a hír is, hogy a koronavírus-járvány és az emiatt érvényes korlátozások elmúltával újra előveszik a régen dédelgetett tervet, ami szerint a Budapesten éjszakázó három Railjet-szerelvény közül legalább kettőt belföldi forgalomban is közlekedtetnének. A vasúttársaság tervei szerint az egyik vonat szinte biztos, hogy Miskolcra tesz majd egy kört az IC 518-as (Budapest-Keleti indul 20:30) számú vonatként és másnap reggel IC 509-esként tér vissza (Miskolc-Tiszai indul 05:36) a fővárosba. A másik szerelvény, hasonlóan az egyik belföldi IC-szerelvényhez, hétköznap reggel tesz majd egy kört Nagykátára: odafelé szerelvényként, visszafelé pedig az egyik reggeli, csúcsidei sűrítő vonatként közlekedik majd. Az ÖBB-vel, illetve a büfét működtető alvállalkozóval még folynak a tárgyalások arról, hogy a bisztrószakasz is üzemelhessen a belföldi fordulókban is, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a MÁV-START saját maga vándorkosaras megoldás bevezetésén is gondolkodik.


Hannovernek segít a BKV


Budapest | Magyarország – A hannoveri ÜSTRA szakemberei a budapesti BKV-tól kértek segítséget annak érdekében, hogy a német városban még üzemelő egyes TW 6000-es villamosok korszerűsítése minél hatékonyabb lehessen. A németek úgy döntöttek, hogy azokon a vonalakon, ahol a TW 6000-esek szolgálatban maradnék még egy jó évtizedig, külön megállóhelyet jelölnek ki nekik az utcaszinten, nem a magasperon mellett állnak majd meg. Mivel viszont a lenyíló képcsők csak gondot jelentenek a budapesti tapasztalatok alapján, így a BKV 1624-es pályaszámú villamosához hasonló megoldást szeretnének az ÜSTRA szakemberei is a meglévő villamosokra. A tervek szerint nem csak a tapasztalatok átadásában vesznek részt a BKV munkatársai, hanem a BKV VJSZ Kft. az első három hannoveri Hannoverit át is alakítja a németek igényei szerint, egyben megfelelően kiképezve a németországi szakembereket. Az első villamos érkezése még ebben a hónapban várható Budapestre, az átalakítás pedig nagyjából három hónap alatt lesz meg, utána pedig a budapesti hálózaton is végeznek majd a kocsival próbafutásokat.

Megkezdte utasforgalmi próbaüzemét a korszerűsített 1624-es pályaszámú TW villamos. Mindenkit szeretettel várunk a...

Gepostet von BKV Zrt. am Montag, 29. März 2021


Boldog születésnapot magunknak!


Budapest | Magyarország – Tizedik születésnapja alkalmából rendhagyó műsorral jelentkezik a RegionalBahn: április 1-jén 19 órától a YouTube-csatornánkon több órás adással várjuk az olvasókat és a Közvetlen Kocsi hallgatóit az évforduló kapcsán.

Hírösszefoglalónk természetesen csak április 1-jei tréfa, a valósággal való mindennemű hasonlóság csak és kizárólag a véletlen műve lehet.

Összeállította: Halász Péter, Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.