2022. 11. 03.

Villamossal jár a belvárosba a csomag

Október 28-án elindult a Nahverkehr Schwerin és a Deutsche Post DHL együttműködésében a tartományi főváros belvárosát legzöldebb módon kiszolgáló postajárat, ami egy villamos.






Utasokat ugyan nem, de csomagküldeményeket annál többet szállít a különleges járat: egy fordulóval 450 csomagot kézbesítenek automata csomagkonténerekbe. A kocsiszíntől induló járatra csak a posta dolgozói szállhatnak föl, hogy a Kieler Straße, Platz der Freiheit és Hegelstraße megállókban a komissiós kocsik tartalmát az automatákba elhelyezhessék.

A kocsiszín előtti megállóban ugyanúgy „szállnak fel” a csomagok, mint egy mozgáskorlátozott utas

A csomagvillamos minden munkanap 11:17-kor indul a kocsiszíntől és a három megállójával az egész várost lefedi, két nagyobb lakótelepet és a belvárost felfűzve. A felek azzal hirdetik, hogy kifejezetten környezetbarát kézbesítési megoldás, mivel a villamosig a korábban a cégcsoporthoz tartozó StreetScooter által gyártott elektromos kisteherautóval szállítják és a villamos ökoárammal üzemel.

A csomagokat szllító kocsi nem tud kapaszkodni, ezért fém keretekkel rögzítik őket
(fotók: Jens Schlüter / Deutsche Post DHL)

Wilfried Schumann, a postavállalat tartományi vezetője egyenesen csodálatra méltó projektnek nevezte az innovatív megoldást. A dolgozók számára is érdekes lehet ilyen módon megismerni a várost, illetve a környezetbarát erőfeszítéseik egybeesnek a városéval. Rico Badenschier, a város polgármestere az országoasn egyedülálló projektet a jövő áruszállítási megoldásaként említette, amivel más városok számára is értékes tapasztalatot gyűjtenek.Wilfried Eisenberg, az NVS ügyvezetője méltatta a 114 éves villamosüzemet, amely a város minden kerületét megbízhatóan összeköti és ez egy új funkciója lehet egy igazán korszerű közlekedési üzemnek.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.