2022. 11. 14.

Vitézy Dávid: volt államtitkár

A jövő évi vasúti és buszos menetrendet még bejelentette, a főnöke távozása már több mint egy hete lebegett a levegőben. Mostanra biztos: nincs se Technolgóiai és Ipari Minisztérium, de Vitézy Dávid sem közlekedésért felelős államtitkár már.


A továbbiakban nem Vitézy Dávid lesz a közlekedésért felelős államtitkár. Erről a Facebook felületén adott tájékoztatást személyesen Vitézy Dávid, aki azt írta: „Palkovics László miniszter lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek”. Ebből nem derül ki, hogy a 2022. május 25-e óta tartó megbízatás a minisztérium bezárásával automatikusan szűnt meg, vagy ő mondott le erről (bár a szövegkörnyezet arra utal, hogy utóbbi valószínű, színesítve azzal, hogy nem kérték fel az új helyen az államtitkári pozícióra); valamint hogy a jövőben milyen feladatot fog végezni. Annyi bizonyos, hogy a megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéssel kapcsolatos feladatai a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz kerülnek át.


Vitézy Dávid távozása után erősen kérdéses, hogy hogyan halad tovább majd a „nemzeti közlekedésszervező” felépítése vagy még az utolsó pillanatban lefújnak mindent? A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft-be integrálnák ugyanis január 1-jétől a MÁV-START értékesítési szervezetét, kérdés, hogy ez meg fog-e történni vagy sem. Ugyancsak kérdéses, hogy a vasúti és buszos menetrendek összehangolása hogyan halad majd. Nem csak Vitézy távozása, de a Technolgóiai és Ipari Minisztérium felszámolása is felvet kérdéseket. Az biztos, hogy a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz tartozik majd a terület, de hogy ki felel érte és pontosan milyen irányban halad majd a tömegközlekedés fejlesztése, az nagyon is kérdéses. Az szinte biztos, hogy nem Vitézy lesz az ágazat minisztériumi felelőse, a hírek és a korábban tapasztaltak szerint nincs jó viszony Lázár és Vitézy között. Ennek ellenére még akár az is elképzelhető, hogy a most elkezdett folyamatokat más beosztásban továbbviszi Vitézy, akár a VPE élén, akár másutt, erre vonatkozóan nyilván megszületik vagy már meg is született a politikai egyezség.

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.