2023. 02. 18.

Lesz vármegyebérlet [frissítve!]

Álhírnek szántuk, de bejött: miniszterelnöki bejelentés után jöhet a vármegyei és az országos közlekedési bérlet.







Orbán Viktor évértékelő beszédében jelentette be: májustól jönnek a vármegyei bérletek és az országos közlekedési bérlet is. Előbbi havi ára a BKK bérletnél 50 forinttal olcsóbb, 9450 lesz; az országos bérlet pedig 18900 forintot fog kóstálni. Részletszabályok nyilvánvalóan még nem ismertek, az viszont szinte biztos a sajtóhírek szerint, hogy a helyijáratokra nem lesz érvényes, tehát csak az elővárosi és távolsági buszokra és vonatokra lesz jó, a BKK vagy például a DKV járataira feltehetően nem.

A MÁV-START időközben kiadott közleménye szerint az érvényességi területen belül a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatait korlátlanul lehet majd használni. A tervek szerint egyes értékesítési csatornákon már április utolsó hetében megvásárolhatók lesznek az országos és a vármegyei bérletek. A tanulók ebből a bérletfajtából is 90%-os kedvezményt kapnak, így diákigazolvánnyal a vármegyei bérlet 945, az országos pedig 1890 forint lesz havonta. A MÁV-START hozzáteszi: a bérlet árának 86%-át a munkáltató köteles téríteni a dolgozónak (abban az esetben, ha a lakóhelye és a munkahelye más-más településen van a munkavállalónak), így egyes ingázók 1300, illetve 2600 forintos „önrész” mellett válthatják meg a bérletüket – természetesen ez nem érvényes Budapesten belüli utazásoknál és munkahelyi ingázásnál. A MÁV-START szerint „a nyár során folyamatosan gyűjtik a tapasztalatokat és az utasaik visszajelzéseit. A járműkapacitásaikat – a lehetőségekhez mérten – a változó utazási szokásokhoz, igényekhez igazítják.” A bevételkiesést a szolgáltatóknak pedig az állam megtéríti majd az ígéretek szerint.

Mindezek fényében mi pedig már erősen fontolgatjuk, hogy április 1-jére milyen álhírrel készüljünk, ugyanis ezt már pont ellőttük 2022-ben. Vajon mi lesz a következő?


Halász Péter
frissítve: 2023. február 18., 17:30

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.