2011. 05. 31.

Bahn 3.86

Bár sokan nem ismerik idehaza, mégis érdemes hírt adni róla: megjelent a JBSS Bahn legújabb változata, a 3.86r1 verziószámmal jelölt kiadása. Vigyázat, Jan Bochmann programja akár függőséget is okozhat! :-)


A bétaváltozatokhoz képest nem került sok újdonság a végleges kiadásba. Azonban az előző, 3.85-ös verzióhoz képest több újdonságot is találunk a programban.
Az első és legfontosabb változás, hogy az e verzióval mentett pályákat csak ezzel a változattal nyithatjuk meg, ugyanis tovább finomította a készítő a fájlok adatszerkezetét.
Ugyancsak érdekes változás, hogy amíg korábban a kis- és nagybetűk között nem tett különbséget a rendszer, ha vonal vagy éppen kocsiszín elnevezéséről volt szó, most már nem így van. Ha már a vonalakról volt szó: ezentúl egy-egy felsorolásnál (például váltóknál) már nem csak idő vagy forgalmi szám alapján tudunk különbséget tenni, hanem a vonat tulajdonságai (például ingavonat-e vagy sem), illetve a kocsiszíni ki-be állásokat is figyelembe tudja venni a program. A vonalak neve egyébként az eddigi nyolc helyett immáron 12 karakter hosszú lehet.
A végállomásoknál (Taktpunkt vagy Timing Point, függően a program nyelvétől) új lehetőségként bekerült a sorba, hogy ha nem érvényes az időkiegyenlítő pont az adott viszonylatra, akkor megállóként és fordítópontként használja a helyet.
Járműfronton is változott a helyzet. Mintegy ezer járgány kapott normál és/vagy Zoom2 fokozatban nyitható ajtókat. Mindamellett számos járművel bővült a bevethető járműpark. Ezek között találunk magyar villamosokat is, érdemes szót ejteni az 1000-esekről vagy éppen a különféle Bengáli-változatokról.
A program a www.jbss.de oldalról tölthető le, 92 napig regisztráció nélkül használható.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.