2011. 05. 20.

Bétateszt a Katzbachbahnon

A német fejlesztésű Zusi mozdonyszimulátor hármas változata évek óta terítéken van. A még el sem készült verzió több funkciója már az aktuális Zusi 2-ben is megtalálható. Ezt aknázza ki a most megjelent Katzbachbahn új bétaváltozata is. Nézzünk körbe a tesztelésre kiadott pályán!


A legfontosabb „előrehozott” funkció a textúrázás lehetősége a Zusi 2-ben. Sokan kritizálták a remek fizikai motorral rendelkező programot azért, mert bizony a kinézete nem a legszebb. Igaz, a sima poligonokból álló elemekből is számos apró részlet megvalósítható – jó példa erre az F(R)S nevű fiktív vagy a Netz Düsseldorf, esetleg a Linke Rheinstrecke nevű valós hálózat. Mindazonáltal a textúrázás azért sokat dob a minőségen, a látványon. Igaz, a sima poligonokból álló elemeket szöveges fájlok írják le, amik jól tömöríthetők, így egy-egy nagyobb kiegészítő, ami mondjuk az MSTS esetében többszáz megabájt, a Zusihoz pár tíz megára összezsugorítható.
Odenheim, végállomás. A bak mögötti út túloldalán folytatódott valaha a vasút
A most kiadott pálya a Karlsruhe melletti Katzbachbahn Odenheim–Stettfeld szakaszát mutatja be, meglehetősen félkész állapotban. Bár Odenheim környéke már nagyjából készen, a többi rész még erősen hiányos. Mindazonáltal érdekes, látványos vonalvezetésű mellékvonalról van szó, ahol 1998. szeptember 26. óta közlekednek a karlsruhei Albtal Verkehrsgesselschaft (AVG) kétáramnemű Stadtbahn-kocsijai. A vonalat a nagyvasúton szokásos 15 kV 16,7 Hz-es váltóárammal villamosították. A szimulátorban is ezeket a kétáramnemű kocsikat vezethetjük.
A „nyers” poligonok segítségével is részletes pályákat készíthetünk
A fotótextúrával ellátott kocsiszín mellett érkezik Odenheimbe az AVG egyik kétáramrendszerű Stadtbahn-kocsija
Odenheim, végállomás. Az AVG 1994 és 1998 között felújította és villamosította az egykori dízeles mellékvonalat
A szimulátorhoz elkészült szakaszok közül – mint említettük – az odenheimi terület áll a legjobban. A végállomás mellett számos lakóház és a kocsiszín is textúrákat kapott. A vasúti jelzők egy része is textúrákat kapott a megszokott poligonokból álló grafika mellett.
Nem villamos, hanem két nagyvasúti motorkocsi találkozik Zeutern állomásán. A peronok rövidek, a csatolt szerelvényekkel nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne haladjuk meg a jelzőt
A vonal a Zusi hivatalos – német nyelvű – fórumában, a vonal topikjából tölthető le, ahol a készítő várja az észrevételeket is. Fontos, hogy a pálya betöltésekor pár objektumot hiányol, de ettől még használható a rövidke szakasz. Érdemes bekapcsolni a textúrák betöltését is (lásd képünket), ami után azonban újra be kell töltenünk a pályát, mert a beállításokat csak teljesen „menetkész”, azaz a pályát és menetrendet is betöltött pályánál érjük el. Igaz, bármelyik kicsi pályát is betölthetjük a beállítások módosításához.
A kiemelt rész mellé tegyünk egy pipát és indítsuk újra a Zusit, hogy betöltse a textúrákat. Ha már be van pipálva, nincs teendőnk, betöltötte a textúrázott elemeket
Csatolt Stadtbahn-kocsik érkeznek Odenehimbe. A végállomás mellett kocsiszín szolgálja a motorvonatokat

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.