2011. 06. 09.

Veszélyben a villamos


Hozzáértők azt mondják: sokkal jobban jár a város, ha leállítja a villamoshálózatot. Mi több, minél előbb teszi, annál gazdaságosabb döntést hoznak a városatyák. A villamos tehát veszélybe került a Ruhr-vidéken fekvő Mühlheim városában.

Több, mint száztíz éve, 1897 óta járnak villamosok Mühlheim an der Ruhr városában. Hogy meddig, azt még nem lehet tudni, ugyanis a városvezetés egy tanácsadó céget, nevesül a Civity Management Consultants nevű, hamburgi illetőségű társaságot kérte fel a villamoshálózat jövőjének vizsgálatára. A városvezetők több szcenárió elemzését kérték: kezdve a villamoshálózat megmaradásától, a részleges leállításon át a teljes megszüntetésig minden lehetséges változatot részletesen be kellett mutatni.
A tanácsadó cég arra jutott, hogy a legjobb megoldás a hálózat mielőbbi leállítása, buszra átállítása lenne. Minél korábban, annál többet lehetne spórolni. Igaz, ez a lépés egyszeri, mintegy 160 millió eurós (közelítőleg 42,4 milliárd forintos) veszteséget jelentene, mert vissza kellene fizetni a villamosüzemnek adott támogatásokat.
Az Essenből érkező U18-as vonalat leszámítva csak buszok járnának Mühlheim városában?
(forrás: Wikipedia)

A városatyákat elgondolkodtatta a tanácsadók javaslata, mert a méteres nyomtávolságú villamoshálózat fenntartása valóban sokba kerül. Azonban a döntés nem ilyen egyszerű, hiszen a szomszédos Oberhausennel közösen üzemeltetik a 112-es számú vonalat, amelyről szóló szerződést is meg kell vizsgálni, miképpen lehet a legkönnyebben kiszállni belőle. A városvezetés döntése az ügyben őszre várható.

 Ősszel dönthet a városvezetés a méteres nyomtávolságú hálózat sorsáról
(forrás: Wikipedia)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.