2011. 07. 18.

Metrópótló villamos

Igen, ilyen állat márpedig van. Idehaza ugyan jobbára buszokkal pótolják a földalatti szerelvényeit ha szükséges, Bécsben azonban úgy döntöttek: a gumi helyett vaskeréken próbálják meg az U6-os vonal szerelvényeit helyettesíteni.

Egy régi-új betűjelzés éled fel a napokban Bécsben. Ismét járnak az „E” viszonylat kocsijai. Ez nem is ritkaság, hiszen e betűvel jelzi a Wiener Linien a különböző pótló- és mentesítő járatokat. Az ok ezúttal az U6-os vonal Josefstädter Strasse állomásának felújítása. Emiatt július 18-ától augusztus végéig a metróvonal szerelvényei délről csak a Westbahnhofig, észak felől pedig az Alser Straßéig járnak. A kieső szakaszon az utasoknak a párhuzamos járatokat és a sétát javasolja a cég.
A metrópóltó villamosok a Westbahnhofnál az 5-ös megállójából indulnak

Mindemellett pedig új, mentesítő villamosviszonylatot is indítanak. A Westbahnhof és a Nußdorfer Straße között jár az E jelű járat, napközben 4-6 percenként. A tősgyökeres bécsi villamosbarátok azonban már az indítást megelőző napokban azon vitatkoztak: nem lenne jobb  5 -nek vagy E5-nek nevezni a vonalat, hiszen lényegében az 5-ös egyik elágazó betétjáratáról van szó.
Itt jegyezzük meg, hogy az  5  jelzés a valóságban nem vízszintes, hanem ferde áthúzást jelent, a „Bruchstrichlinie” Bécsben a betétjáratokat, a rövidített útvonalon közlekedő indulásokat jelentette a közelmúltig.
A pótlásról részletek a Wiener Linien weboldalán találhatók.
 Megfelelő viszonylattáblák is készültek az augusztus végéig közlekedő járatra

Az utastájékoztatásra nem lehet panasz
(fotók: Wiener Linien)

A kieső metrószakasz és a pótló villamos a közlekedési hálózat térképén
(grafika: Wiener Linien)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.