2011. 08. 16.

Ausztria legszebb pályaudvara: Linz

A 2009-es év európai kulturális fővárosának állomását, Linzet választották Ausztria legszebb pályaudvarának az idén. A Verkehrsclub Österreich (VCÖ) versenyében a második Innsbruck, a harmadik Graz főpályaudvara lett az idei szavazáson.

A VCÖ idén is megszondáztatta az utazóközönséget: melyik pályaudvart értékelik a legjobbra? Az iskolai osztályzatokhoz hasonlóan itt is egy-egy érdemjegy, illetve átlag fejezi ki az értékelést. Vigyázat: Ausztriában és Németországban is a legjobb jegy az 1-es!
Az idei legjobb a linzi főpályaudvar lett. A vasútfotósokat nem kényeztetik éppen a beton felsővezetéktartó oszlopok, de az utasok bizonyára elégedettek a kiszolgálással és immár második alkalommal nyert a Duna-parti város állomása
A tavalyi év után idén is Linz lett a győztes. Európa kulturális fővárosa volt a Duna-parti település 2009-ben, s 2010-ben megszerezte a legszebb állomásnak járó elismerést is. Idén 12700 utas megkérdezése alapján alakult ki a sorrend, amelyben második Innsbruck, harmadik Graz főpályaudvara lett. A jelentősebb állomások közül érdemes megemlíteni az átépülő Wien Westbahnhofot, ez a pályaudvar az ötödik helyen végzett. A legrosszabbra Salzburg Hauptbahnhof vizsgázott. Az állomás egyébként jelenleg is építési terület, a megújult közlekedési csomópontot 2014-ben tervezik átadni. Ugyancsak kifejezetten rossz értékelést kapott a bécsi – ideiglenes – Ostbahnhof, a régi Südbahnhof utolsó maradéka is.
A legrosszabb értékelést az átépítés alatt álló salzburgi pályaudvar kapta. Az újat 2014-ben nyitják meg
(forrás: Wikipedia)

A Westbahnhof kapcsán a VCÖ szóvivője megjegyezte: a legrosszabb állomások listájáról első alkalommal sikerült átkerülnie egy szolgálati helynek a legjobbak közé.
A VCÖ a teszthez hozzátette: az utazóközönség a várakozó helyiségek állapotát általában 2,9-re értékelte, a mellékhelyiségekben tapasztalt tisztaságot 2,5-re. Az értékelésnél számított a kerékpártárolók mennyisége, mérete és elhelyezkedése is. A VCÖ adatai szerint növekedett egyébként a vasutat gyalog vagy kerékpárral megközelítők száma: ezek aránya idén 39 százalék. Az autósok részesedése 27 százalék, a többiek tömegközlekedéssel érik el az ÖBB állomásait.
Fontos azt is megjegyezni, hogy az összesített, átlagos értékelés 2,3 volt, idén ezt 2,1-re javította az ÖBB.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.