2011. 08. 24.

Okostelefonok a vezéreknek

Három és félezer okostelefont vásárol a Deutsche Bahn leányvállalata, a DB Regio Bayern. A készülékeket vonatokon dolgozók kapják majd, hogy pontosabb és gyorsabb információkat adhassanak az utasoknak.

Három és félezer okostelefont kapnak a DB Regio Bayern mozdonyvezetői és vonatkísérői. A 2,5 millió eurós fejlesztéstől azt várja az állami vasúttársaság és a megrendelőt képviselő Bayerischen Eisenbahngesellschaft (BEG), hogy jelentősen javulhat a vonatokon utazók tájékoztatása. A regionális vonatokon ugyanis nem állnak rendelkezésre olyan terminálok, mint a távolsági vonatokon, ahol valós idejű adatok alapján tájékoztathatják a közönséget a vonatkísérők.
Az újonnan beszerzett telefonokon nem csak a vonatok való idejű adatai érhetők el, hanem akár a vonatok hibáit is tudják jelezni a karbantartóknak

Az újonnan beszerzett okostelefonok segítségével nem csak a menetrendi információk és a csatlakozó vonatokra vonatkozó adatok érhetők el, hanem a vágányzárakkal kapcsolat hírek, a vonatpótló buszok megállóinak elhelyezkedése és a DB információs irodáinak nyitvatartása is könnyen hozzáférhető. Mi több, a vonaton tapasztalt meghibásodásokat is előre jelezhetik az illetékes műhelynek a mozdonyvezetők az új telefonok segítségével.
Információink szerint – amelyet DB-közeli források is megerősítettek – a vasúttársaság a HTC készülékeit választja, ezeket ugyanis már más régiókban sikerrel alkalmazzák hasonló célra. Többek között Északrajna-Vesztfáliában a vasutasok HTC Desire készülékeket használnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.