2011. 09. 07.

Az erősítés

Idehaza szinte ismeretlen fogalom az IC-vonatok erősítése, azonban Európa szerencsésebb felén nagyobb divatja van annak, hogy ha kell, akkor kerítenek többletkocsit a vonatokhoz. Az ilyen akár tervezett, akár operatív akciók néha meglehetősen színes vonatot adnak.


Kultikus járművé lett lassan az ÖBB egykor mindenhol előforduló személykocsija. Az 1950-es és az 1960-as évek diszkrét báját mutató Schilerenwagen egyre népszerűbbé lesz, ahogy kezdnek kikopni a mindennapi forgalomból. Idén már csak néha-néha találkozhatunk velük, de az előző menetrendben még volt olyan IC is, amit ilyen kocsival erősítettek – ráadásul terv szerint, minden vasárnap.
A Graztól Wien Meidlingig közlekedő ÖEC 654-es továbbítása 2010. február 28-án a 1044 058-asnak jutott. A vonat több szempontból is érdekes. Egyrészt 1044-esből egyre kevesebb van, másrészt pedig a mozdony mögötti kocsi a vasútbarátok kedvence lehet, hiszen a teljesen leengedhető ablakok miatt sokan jobban kedvelik ezt a kocsitípust, mint az utána következő klimatizált vagonokat
(fotók: Halász Péter)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.