2011. 09. 13.

Internet a MÁV-nál

Szép lassan, de azért igyekszik haladni a korral a MÁV-csoport. Szeptembertől összesen tíz (!) vasúti kocsiban van már mobilinternet-szolgáltatás, mégpedig a Magyar Telekommal karöltve. Szép eredmény...


A MÁV összes 3G IC-kocsijában, azaz mind a tízben beindult az internetszolgáltatás. A vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség a Magyar Telekommal karöltve működik. A sajtóbemutató e sorok megjelenésekor zajlik Budapest-Keleti és Rákoscsaba között. Ez alkalomból Rákoscsaba igazi IC-megállóvá lesz: megáll az IC 512-es, hogy letessékeljék a sajtótájékoztató végeztével az újságírókat.
A szolgáltatás ingyenes, ám jelenleg csak ebben a tíz kocsiban működik. Igaz, máshol sok értelme nem lenne, hiszen a nemzetközi forgalmú kocsikban sem találunk a készülékünk töltéséhez is használható dugaljat...
Három a tízből. Az internetet csak a 3G IC-kocsikban használhatjuk... Legalábbis amit a MÁV-START biztosít
(képünk illusztráció)

Itt érdemes megjegyezni, hogy a GYSEV már bő egy éve megkezdte a Telenorral közös szolgáltatását és nem öt vagy tíz, hanem az összes IC-forgalmú kocsiban. A busztársaságok között is számtalan cégnél, például a Volánbusznál vagy az Orangewaysnél is lehet használni az internetet. E cégeknél is szinte valamennyi járművön van ilyen szolgáltatás.
Európában számos társaságnál van netezési lehetőség a vonatokon, érdekes azonban, hogy a DB-nél alig. Néhány ICE 3-as szerelvényen Köln és Frankfurt am Main között biztosítják a „www im ICE” szolgáltatást, ami ráadásul fizetős is.
Önök, kedves olvasók kipróbálták már a MÁV vagy a GYSEV internetszolgáltatását? Mit tapasztaltak? Mi a véleményük?

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.