2011. 10. 13.

Drágulnak a vonatjegyek

December 11-étől, azaz a 2011-2012-es menetrend életbe lépésétől drágulnak a vasúti utazás tarifái. A DB AG a távolsági és az elővárosi forgalomban is emel egy kicsit az árakon. Emellett változnak a helyfoglalás tarifái: egységesen négy euróért mérnek egy helyjegyet.


Az új menetrend mellett új vasúti tarifákkal is ismerkedhetnek a Deutsche Bahn AG szolgáltatásait választók. A távolsági forgalomban átlagosan 3,7; a regionális közlekedésben pedig 2,7 százalékkal emelkednek a jegyárak átlagosan. Van ahol csak pár centes tétel lesz a növekmény, de más viszonylatokban jelentős kiigazításokra készülhetnek az utasok.
Az eddigi legmagasabb ár, amit elkérhettek a vasúti utazásokért, 129 euró volt. Ez ezentúl 135 euró lesz, itt lesz a belföldi vonatjegyek árának felső határa.
A DB AG vezetője, Ulrich Homburg azt mondta: a távolsági forgalomban az utasok 89 százaléka valamilyen, jobbára üzletpolitikai kedvezménnyel utazik. Az üzletpolitikai kedvezményeke biztosító BahnCard-rendszer egyes elemei sem drágulnak: változatlan marad a BahnCard 25 fiataloknak szóló változata. A normál kiadás ára azonban 57-ről 59-re; a BC 50 másodosztályú változata 230-ról 240 euróra emelkedik. A bérletként is felfogható BahnCard 100 másodosztályra 190 euróval többe, 3990 euróba kerül majd.
(a szerző felvételei)
A helyfoglalási tarifák is változnak: az automatáknál eddig egyes esetekben 2,50 euróért is vehettünk helyjegyet (bár jobbára inkább négy eurót kellett leszurkolni értük), míg a pénztárakban akár négy és fél eurót is fizethettünk. Ez ezentúl változik, egységesen négy euróba kerül majd a helyjegy.
A sajtóban megjelent kommentárok kiemelik: a tavalyi évben nem emelte árait a DB AG. Ennek oka akkor az volt, hogy meglehetősen rosszul álltak (és a mai napig rosszul állnak) járművekkel, így próbált valamit kompenzálni az utasok felé a német vasúttársaság.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.